Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη; Έχουν τελικά διαφορά;
Η καθόλου γλυκιά αλήθεια για την ζάχαρη είναι ότι έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι τύποι καρκίνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρ’όλα αυτά, πολλά τρόφιμα και ροφήματα είναι πλούσια σε ζάχαρη, καθιστώντας δύσκολη την αποφυγή της.
Η καστανή ή η μαύρη ζάχαρη έχουν προωθηθεί ως πιο υγιεινές εναλλακτικές της λευκής ζάχαρης, αλλά το ερώτημα παραμένει ίδιο: Αξίζει τον κόπο να κάνουμε την αντικατάσταση αυτή;
Καταρχάς πάμε να δούμε ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των τριών διαφορετικών ειδών ζάχαρης.
Λευκή Ζάχαρη:
- Το ζαχαροκάλαμο ή το ζαχαρότευτλο συμπιέζονται για να βγει ο χυμός τους
- Ο χυμός αυτός καθαρίζεται και βράζεται μέχρι να δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
- Γίνεται φυγοκέντρηση και άλλες διεργασίες για να απομακρυνθεί η μελάσα (που δεν κρυσταλλοποιείται) και να πάρουμε τους κρυστάλλους, δηλαδή την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
Η κύρια διαφορά με την καστανή και τη μαύρη είναι ότι σε αυτές δεν αφαιρείται όλη η μελάσα.
Η καστανή ζάχαρη προκύπτει όταν στην λευκή επιστρέφεται ένα μέρος από τη μελάσα που είχε αφαιρεθεί και γι αυτό έχει καστανό χρώμα και πιο έντονη μυρωδιά.
Η μαύρη ζάχαρη έχει περισσότερη μελάσα σε σχέση και με τα 2 είδη.
Κατά την παραγωγή της μαύρης ζάχαρης ένα μικρό μέρος της μελάσας μόνο αφαιρείται και το υπόλοιπο παραμένει μαζί με τους κρυστάλλους.
Γι’ αυτό η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγρή και σκούρα.
Η μελάσα έχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά οπότε από αυτή την οπτική όσο περισσότερη μελάσα τόσο το καλύτερο.
Για να απολαύσουμε όμως τα οφέλη από τις βιταμίνες της μελάσας πρέπει να προσθέσουμε περίπου ένα κιλό μαύρη ζαχαρη στον καφέ μας!
Και το ζήτημα που αποσχολεί τους περισσότερους: Υπάρχει θερμιδική διαφορά μεταξύ της λευκής και καστανής ή μαύρης ζάχαρης;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Οι θερμίδες που θα πάρουμε ό,τι κι αν επιλέξουμε είναι ακριβώς οι ίδιες.
Καταλήγοντας, όποια ζάχαρη κι αν επιλέξουμε δεν έχει μεγάλη διαφορά.
Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η βάση της διατροφής μας να είναι ισορροπημένη και περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης με φυσικά τρόφιμα, όπως χουρμάδες ή σταφίδες.
Για να λύσεις όλες τις απορίες σου γύρω απο τη Διατροφή, επικοινώνησε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα ενδιαφέροντος ΕΔΩ