Επικίνδυνες Δίαιτες Που Σκοτώνουν Πολλούς Ανθρώπους Παγκοσμίως, Περισσότερους Και Από Το Κάπνισμα!

Η κατανάλωση πιο υγιεινού φαγητού και ποτών θα μπορούσε να αποτρέψει 1 στους 5 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, λένε οι ερευνητές.
Οι ανθυγιεινές διατροφές και η υιοθέτηση ενός τέτοιου τρόπου ζωής είναι υπεύθυνα για 11 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως που μπορούν να αποφευχθούν ετησίως, περισσότεροι και απ’ όσους προκαλούνται ακόμη και από το κάπνισμα.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το πρόχειρο φαγητό που τρώμε, αλλά το υγιεινό φαγητό που δεν τρώμε, κάτι που καθιστά επιτακτική ανάγκη για μια σφαιρική αλλαγή στην πολιτική προώθησης των λαχανικών, των φρούτων, των ξηρών καρπών & των οσπρίων.
Ενώ η ζάχαρη και τα trans-λίπη είναι επιβλαβή, στην ουσία οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από την απουσία υγιεινών τροφών στη διατροφή μας.
Η μελέτη είναι μέρος της έρευνας Global Burden of Disease από το Ινστιτούτο Μετρικών Υγείας και Αξιολόγησης (IHME) στο Seattle, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής Lancet.
Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κύριες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή και ακολουθούν διάφοροι τύποι καρκίνου και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.
Σύμφωνα με τη μελέτη η κατανάλωση πιο υγιεινού φαγητού και ποτών θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους πέντε πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. Παρόλο που οι διατροφές διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη, η κατανάλωση πολύ λίγων φρούτων και λαχανικών και μεγάλης ποσότητας νατρίου (αλατιού) οφείλεται για τους μισούς θανάτους και για τα δύο τρίτα της αναπηρίας που μπορεί να αποδοθεί στην διατροφή.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χαμηλής ποιότητας διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από οποιουσδήποτε άλλους κινδύνους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ανθρώπινης διατροφής σε όλα τα έθνη.
Αντί να προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τη ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος, το οποίο ήταν «το επίκεντρο της συζήτησης για τη διατροφή τις τελευταίες δύο δεκαετίες», θα ήταν καλύτερο να προωθήσουμε πιο υγιεινές επιλογές
Γενικά στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι αντικαθιστούν. Όταν αυξάνουν την κατανάλωση από κάτι, μειώνουν την κατανάλωση άλλων πραγμάτων.
Οι χώρες που έχουν κυρίως μεσογειακή διατροφή τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς & όσπρια, τονίζει ο συγγραφέας Afshin, αλλά καμία χώρα δεν έχει το βέλτιστο επίπεδο κατανάλωσης όλων των υγιεινών τροφίμων. Ακόμη και σε χώρες που έχουν μεσογειακή διατροφή, η τρέχουσα πρόσληψη πολλών άλλων διαιτητικών παραγόντων δεν είναι βέλτιστη.
Ερεύνησε 15 διαφορετικές θρεπτικές ουσίες, μερικές καλές για την υγεία και μερικές όχι. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου ήταν η πρόσληψη πολύ αλατιού και πολύ λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινά. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που εξετάστηκαν ήταν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και σακχαρωδών ροφημάτων, χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και φυτικών ινών.

Το κάπνισμα συσχετίστηκε με 8 εκατομμύρια θανάτους ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με 10,4 εκατομμύρια θανάτους.
Ακόμα οι συγγραφείς τόνισαν ότι η ανάλυση δίνει μεγάλη έμφαση σε μεμονωμένα συστατικά και όχι στη συνολική διατροφή. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου ΙΙ & τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτή τη συσχέτιση είναι ισχυρά. Η παχυσαρκία προκαλείται από την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από την απαιτούμενη και όχι από συγκεκριμένα διαιτητικά συστατικά όπως η ζάχαρη.
Η τάση των πληθυσμών να γίνονται όλο και πιο καθιστικοί και λιγότερο δραστήριοι είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο υπάρχει έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας και της δαπάνης αυτής, αλλά η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (περισσότερες θερμίδες / γραμμάρια) καθιστά πολύ εύκολη την υπερκατανάλωση.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έχουν σκεφτεί εδώ και αρκετά χρόνια – ότι η φτωχή διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από οποιοσδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου στον κόσμο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συνάδει με την απόλαυση. Δεν χρειάζεται να στερούμαστε, αλλά να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας, κάτι όμως που θα πρέπει να συνυπολογιστεί και από τις βιομηχανίες τροφίμων αλλά και τις εταιρείες προώθησης προϊόντων όσον αφορά την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου lifestyle.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now