ΛΥΣΕΙΣ στα 5 + 1 μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ πελατών
Η πρώτη συμβουλή που συνήθως θα ακούσει κάποιος που θέλει να χάσει βάρος ή να βελτιώσει τη διατροφή του, από τον περίγυρό του είναι: “Ααα, θα σου πω εγώ τι να φας!”.
Αν ρωτούσαμε κάποιον διαιτώμενο βέβαια, στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό για το οποίο χρειάζεται τη μεγαλύτερη βοήθεια.
Xρόνο με το χρόνο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να απογοητεύονται με τις προσπάθειές τους, ανεξάρτητα από το ποια νέα «διατροφή αποτοξίνωσης» ή «διατροφή απώλειας 5 κιλών σε 10 μέρες» ακολουθούν.
Πολλοί coaches διατροφής και προγράμματα δεν βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις δεξιότητες που χρειάζονται για να διατηρήσουν τις αλλαγές που κάνουν. Αν τσεκάρεις τα προγράμματα της Nutripass & την προσέγγισή μας θα έχεις καλύτερη εικόνα του τι εννοώ.
Από την εμπειρία μου και τα άτομα που έχω αναλάβει μέσω της Nutripass, θα σας δείξω μερικά από τα πραγματικά εμπόδια & δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι διατροφικά μέσα από δικές τους περιγραφές & ρεαλιστικά περιστατικά.
Διατροφική Πρόκληση #1: «Δεν μπορώ να σταματήσω το συναισθηματικό φαγητό».
Πάνω από το 50% των ατόμων που αναλαμβάνουμε αναφέρει ότι «έχει έντονη λαχτάρα» και «καταναλώνει σνακ όταν δεν πεινάει». Αν ταυτίζεστε, μπορεί να είναι ανακούφιση να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Τι θα γινόταν όμως αν συνειδητοποιούσατε ότι αυτή η συμπεριφορά τελικά συμβαίνει…σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;
Το συναισθηματικό φαγητό και η έντονη λαχτάρα είναι συνήθως μέρος ενός προτύπου συμπεριφοράς που πυροδοτείται από μια συγκεκριμένη εμπειρία – μια σκέψη, ένα συναίσθημα ή/και μια κατάσταση.
Εάν μπορείτε να αναγνωρίσετε το έναυσμα-ερέθισμα, μπορείτε να διαταράξετε το μοτίβο συμπεριφοράς και να κάνετε διαφορετικές επιλογές.
Στην Nutripass, αξιοποιούμε διάφορα φύλλα εργασίας που βοηθούν στην διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και στο να προσδιοριστούν τα συναισθηματικά ερεθίσματα και οι παράγοντες που προκαλούν άγχος. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε στρατηγικές βήμα προς βήμα για να δημιουργήσουμε εναλλακτικές δράσεις.
Διατροφική Πρόκληση #2: «Δεν προγραμματίζω γεύματα».
Ίσως τελικά να μην χρειάζονται τρομερά βήματα για να βελτιωθείτε ως προς αυτή την πρόκληση. Και ίσως να μην είναι τόσο χρονοβόρα και περίπλοκα όσο ακούγονται.
Δύο είναι τα κύρια ενδεχόμενα: Είτε δεν σκέφτεστε τι θα φάτε αργότερα ή την υπόλοιπη εβδομάδα & οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται αφού είστε ήδη πεινασμένοι και ενώ ανοίγετε το ψυγείο σας ή κοιτάζετε το μενού.
Είτε, από την άλλη, αφιερώνετε λίγο από το χρόνο σας το πρωί του Σαββάτου για ψώνια & προμηθεύεστε στο περίπου τα τρόφιμα για 7 ημέρες για πρωινό, μεσημεριανό & δείπνο, συσκευάζοντάς τα σε δοχεία χωρίς να αφήνετε τίποτα στην τύχη.
Εναλλακτική; Σχεδιάστε το τι θα φάτε, από 1 έως 2 μερίδες τροφίμων για κάθε γεύμα & προετοιμαστείτε για κάποια γεύματα.
Μην ανησυχείτε για την ποικιλία προς το παρόν: Αν σας αρέσει η ντομάτα για σαλάτα ή τα ψητά μανιτάρια, θα μπορούσατε να τα έχετε σε κάθε γεύμα, αν θέλετε. Απλώς εξασκηθείτε στο να αγοράζετε ό,τι χρειάζεστε και να το τρώτε στο πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο.
Ακόμα και αν βρεθείτε σε ένα εστιατόριο, δράστε αντίστοιχα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πάρετε μια συνοδευτική σαλάτα μαζί με το κυρίως αντί για πατάτες. **Για έξτρα προγραμματισμό, δοκιμάστε να δείτε το μενού στο διαδίκτυο πριν πάτε.**
Θα εκπλαγείτε με το πώς αυτή η απλή προσέγγιση μπορεί να μεταμορφώσει την ποιότητα των γευμάτων σας, χωρίς να απαιτείται πολλή προσπάθεια.
Διατροφική Πρόκληση #3: «Δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά».
Ίσως σας αρέσουν οι βάφλες, τα pancakes & τα παγωτά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με σχεδόν το 50% των ατόμων που μας επισκέπτονται.
Δεν είναι όμως, μόνο η γλυκύτητα που αρέσει στους γευστικούς κάλυκες και τον εγκέφαλό σας. Είναι ένας διαβολικά νόστιμος συνδυασμός ζάχαρης, λίπους & αλατιού που κάνει ορισμένα τρόφιμα ακαταμάχητα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαθεσιμότητά τους: Υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας σας.
Θυμηθείτε κάτι: Εάν ένα φαγητό βρίσκεται στο σπίτι ή στην κατοχή σας, θα το φάτε τελικά είτε εσείς, είτε κάποιος που αγαπάτε.
Δεν λέμε ότι πρέπει τα γλυκά να είναι απαγορευμένα. Αντίθετα, διαμορφώστε το περιβάλλον σας για να προετοιμαστείτε & να επιτύχετε.
Τι θα συνέβαινε αν, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το σουπερμάρκετ, αγοράζατε μερικά φρούτα για επιδόρπιο αντί για αυτό το πακέτο Oreos;
Διατροφική Πρόκληση #4: «Τρώω πολύ έξω».
Με τόσους πειρασμούς στα μενού των εστιατορίων, είναι φυσικό να αισθάνεστε λίγο βασανισμένοι για το τι να παραγγείλετε. Μόλις αρχίσει αυτό το νοητικό μπρος-πίσω, είναι πολύ εύκολο να “παραστρατήσετε”.
Μαζί με τον προγραμματισμό των γευμάτων ή των διατροφικών σας επιλογών, μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε πώς θα φερθείτε.
Είναι μια ειδική περίσταση όπου θέλετε ελευθερία να την απολαύσετε; Είναι το φαγητό τόσο μοναδικό & νόστιμο που πραγματικά αξίζει τον κόπο; Αν ναι, παρατείνετε την κατανάλωση και απολαύστε πραγματικά την εμπειρία.
Ή θα προτιμούσατε η επιλογή σας να ευθυγραμμιστεί με την υγιεινή διατροφή σας; Εάν ναι, σκεφτείτε να ρίξετε μια ματιά στο μενού & να προετοιμαστείτε.
Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, αλλά το να αποφασίσετε έγκαιρα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αποφύγετε να αποσπαστείτε από ένα βουνό ζυμαρικών.
Κάθε φορά που ακολουθείτε το σχέδιό σας, παρατηρήστε πώς νιώθετε αφού τελειώσετε το γεύμα σας & αναρωτηθείτε: «Είμαι τόσο ικανοποιημένος όσο θα ήμουν αν δεν πήγαινα στο εστιατόριο;»
Εάν ναι, αυτό είναι ένα θετικό βήμα για να ενθαρρύνετε την ίδια συμπεριφορά την επόμενη φορά.
Διατροφική Πρόκληση #5: «Δεν έχω χρόνο να ετοιμάσω τα γεύματα».
Το θέμα της έλλειψης προγραμματισμού ή προετοιμασίας γευμάτων συγκεκριμενοποιείται ως προς τον λόγο: έλλειψη χρόνου.
Αν και ας είμαστε ειλικρινείς: Μπορεί να οφείλεται τελικά στην έλλειψη επιθυμίας, τουλάχιστον σε σύγκριση με δραστηριότητες για τις οποίες έχετε χρόνο. Και αυτό είναι οκ.
Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι είναι όλη μέρα στο πόδι, βγάζουν τα προς το ζην &/ή φροντίζουν τους άλλους. Αξίζεις λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις, και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραγγείλεις για να ξεκουραστείς 30 λεπτά περισσότερο, το καταλαβαίνουμε.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα έλλειψης χρόνου: Εάν δεν ετοιμάζετε κανένα γεύμα τώρα, θα μπορούσατε να βρείτε χρόνο για να κάνετε ένα γεύμα κάθε εβδομάδα;
Ή αν κάνετε τρία, θα μπορούσατε να βρείτε χρόνο να κάνετε τέσσερα;
Εάν μπορείτε να φτιάξετε μόνο ένα επιπλέον γεύμα, θα κάνετε ένα μικρό βήμα για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας και να βελτιώσετε την υγεία σας. Έτσι είναι η πραγματική, διαρκής μεταμόρφωση: ένα μικροσκοπικό βήμα τη φορά, όχι προσπαθώντας να αλλάξουμε τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Θυμηθείτε: Πρόοδος, όχι τελειότητα.
Διατροφική Πρόκληση #6: «Πίνω πάρα πολύ».
Αν κουνάς το κεφάλι σου αυτή τη στιγμή, σε νιώθουμε. Το ερώτημα είναι: Τι σημαίνει «πάρα πολύ»; Μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα.
Ίσως πίνετε 2ή 3 ποτήρια κρασί το βράδυ ή ίσως δεν πίνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά πίνετε υπερβολικά το Σαββατοκύριακο.
Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε αυτό που θεωρείτε «σοβαρό» πρόβλημα, οι συνήθειές σας στο ποτό θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να ακολουθείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής — παρεμβαίνοντας στον ύπνο σας, επηρεάζοντας την κρίση σας & διεγείροντας την όρεξή σας.
Αναρωτηθείτε: Ποια είναι μια ενέργεια που θα μπορούσατε να κάνετε για να νιώσετε λίγο καλύτερα με την κατανάλωση αλκοόλ;
- Θα μπορούσατε να πιείτε δύο ποτήρια απόψε αντί για τρία;
- Θα μπορούσατε να πίνετε πιο αργά, ώστε ένα ποτήρι να διαρκεί περισσότερο;
- Θα μπορούσατε να πιείτε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα κοκτέιλ;
Εάν η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει την επαγγελματική ή την οικογενειακή σας ζωή, δεν χρειάζεται απαραίτητα να πατήσετε φρένο.
Χαλαρώστε τον εαυτό σας και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Η επίγνωση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αν ψάχνετε για μια μακροπρόθεσμη λύση σε αυτά τα προβλήματα, οι περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή πιθανότατα δεν είναι η απάντηση. Ούτε είναι ένα πρόγραμμα διατροφής.
Όχι. Αν δυσκολεύεστε με τις συνήθειες φαγητού & άσκησης, πιθανότατα χρειάζεστε βοήθεια με τις συμπεριφορές σας. Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε όλες αυτές τις προκλήσεις ταυτόχρονα. Αυτό σπάνια λειτουργεί.
Μπορείτε να κάνετε απίστευτη, διαρκή πρόοδο βήμα-βήμα. Ξέρουμε, γιατί το έχουμε δει να συμβαίνει με χιλιάδες πραγματικούς πελάτες. Τωρα ειναι η σειρα σου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass