Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι στη Διατροφή!

Η επαφή με τον κόσμο της Διαιτολογίας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ‘’περίτρανα’’ ότι εκτός των επιστημονικών αποδείξεων μπορούν και έχουν δημιουργηθεί και αρκετοί μύθοι υφαρπάζοντας τα πλήθη στον βωμό της απώλειας βάρους και λίπους.
 
Κάθε μέρα ο απλός αναγνώστης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πλήθος πληροφοριών γύρω από την Διατροφή οι οποίες κυκλοφορούν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα στην τηλεόραση, στο ίντερνετ και όπου αλλού μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.
 
Και μπορεί να αναρωτηθείς:
 
‘’τι δεν ισχύει ότι το βραδινό παχαίνει;’’
‘’το τσάι δεν αδυνατίζει;’’
‘’ο σούπερ χυμός με ανανά δεν με αποτοξινώνει;’’
 
Και άλλα πολλά…
 
Προφανώς σε ένα άρθρο δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλους τους μύθους και να αποκαλύψουμε όλες τις αλήθειες για αυτό θα αναλύσουμε τους 3 μεγαλύτερους και πιο πολυσυζητημένους μύθους στην Διατροφή.
 
Μείνε μαζί μας στην ανάγνωση γιατί η συνέχεια θα είναι συναρπαστική.
 
Ίσως να σου σηκωθούν οι βλεφαρίδες και να γουρλώσουν τα μάτια σου μετά από τις αποκαλύψεις αυτού του άρθρου.
 
Ας αρχίσουμε με έναν από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από ένα φρούτο. Ένα φρούτο το οποίο αγαπάνε οι πρόγονοί μας.
 

1ος Μύθος: Η μπανάνα παχαίνει

 
Όποιος συνάδελφος δεν το έχει ακούσει στο γραφείο του ή σε συζητήσεις μάλλον είναι πολύ τυχερός.
Ας ξεκινήσουμε από μια βασική αλήθεια.
Όλα τα τρόφιμα παχαίνουν, εφόσον έχουν θερμίδες, και εξαρτάται σε τι ποσότητα θα τα καταναλώσεις αναλόγως τις καθημερινές σου ανάγκες.
 
Οπότε αν πούμε ότι χρειάζεσαι 1800 θερμίδες για να ζεις την καθημερινότητα σου και κάνεις ένα πείραμα τρώγοντας τόσες μπανάνες για να παίρνεις 2500 θερμίδες την ημέρα (γύρω στις 25 μπανάνες δηλαδή), τότε ναι θα παχύνεις.
Θα παχύνεις βέβαια μαζί με μια υπερδόση καλίου και βιταμινών μετά από τόσες πολλές μπανάνες.
 
Επιπλέον ένα δεύτερο βασικό στοιχείο είναι ότι η μπανάνα σε αντίστοιχη ποσότητα με οποιοδήποτε άλλο φρούτο αποδίδει 60 περίπου θερμίδες.
 
ΝΑΙ, ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι ή ένα αχλάδι έχεις τις ίδιες θερμίδες με μια μπανάνα όσο περίεργο και αν σου ακούγεται.
 
Και ένα πιο ψαγμένος εδώ μπορεί να πεταχτεί και να ρωτήσει:
‘’όμως η μπανάνα δεν έχεις λίπος;’’
 
Η θεωρία ότι η μπανάνα έχεις λίπος και άρα παχαίνει έχει συσχετιστεί με την χαμηλότερη περιεκτικότητά της σε νερό σε σχέση με άλλα φρούτα και την πιο πυκνή μορφή της.
 
Κατηγορηματικά η μπανάνα ΔΕΝ έχει λίπος και έχει μόνο υδατάνθρακες όπως όλα τα υπόλοιπα φρούτα.
 
Μη φοβάσαι λοιπόν να την εντάξεις στην καθημερινή σου Διατροφή καθώς ούτε παραπάνω κιλά θα σου δώσει ( εκτός και αν βαλθείς να κάνεις το παραπάνω πείραμα) και μπορεί επίσης να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό και υψηλό διατροφικά σνακ.
 
Και ένα μικρό διατροφικό TIP: δοκίμασε φέτες μπανάνας πάνω σε επαλειμμένη φέτα ψωμί με λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Θα αναθεωρήσεις σχεδόν τα πάντα για τους μύθους γύρω από αυτό το φρούτο.
 

2ος Μύθος: το νερό με λεμόνι αδυνατίζει

 
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι πρώτα πάλι από θερμιδικής άποψης.
Το νερό δεν αποδίδει θερμίδες στον οργανισμό και το λεμόνι περιέχει ελάχιστες θερμίδες ( 1 κουταλιά της σούπας=5 θερμίδες).
 
Για να δεις όλες τις μυστικές δράσεις και να μάθεις όλη την αλήθεια για το νερό με λεμόνι, έχουμε γράψει ξεχωριστό άρθρο το οποίο μπορείς να δεις πατώντας ΕΔΩ
 

3ος μύθος: το βραδινό παχαίνει

 
Με απλά λόγια και εδώ θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το ανεξήγητο για αρκετά χρόνια.
 
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, μια βασική αρχή του οργανισμού μας είναι το ενεργειακό ισοζύγιο (ρίξε μια γρήγορη ματιά στο αρχικό μέρος του άρθρου ΕΔΩ για να δεις τι εννοούμε με το ενεργειακό ισοζύγιο).
 
Πολύ απλά ο οργανισμός μας κοιτάει θερμίδες μέσα στην ημέρα και αν όντως έχω ένα πολύ πλούσιο βραδινό (σαν μοναδικό γεύμα μέσα στην ημέρα) με πολύ παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μου, τότε ενδέχεται να αυξηθεί το σωματικό μου βάρος.
 
Αν όμως έχω ένα ισορροπημένο βραδινό και μαζί με κάποια επιπλέον γεύματα μέσα στην ημέρα δεν ξεπερνάω τις θερμίδες που καίω συνολικά, τότε πολύ απλά δεν θα δω μεταβολή στο βάρος μου.
 
Το βραδινό λοιπόν δεν είναι το γεύμα το οποίο θα με παχύνει.
Αν έχω θερμιδικό εκτροχιασμό μέσα στην ημέρα μπορεί και το πρωινό ή το μεσημεριανό να ευθύνεται για την αύξηση του βάρους.
 
Η πρόσληψη βάρους δεν είναι μονομερής αλλά συνολικότερη με το τι γεύματα και τι ποσότητες τρώω μέσα στην ημέρα ξέχωρα με το αν είναι βράδυ, μεσημέρι, μεσάνυχτα και κτλ.
 

Συμπερασματικά

 
Στο κόσμο της Διατροφής κάθε τρεις και λίγο μπορεί να ξεφυτρώνει ένας μύθος.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πράξη και επιστημονική έρευνα θα υπάρχουν για να τους καταρρίπτουν ή όχι.
 
Στους 3 παραπάνω μύθους η κοινότητα της Διατροφής έχει σπαταλήσει ώρες ατελείωτες για την διαλεύκανσή τους.
 
Αν έχεις κάποια Διατροφική απορία ή κάτι διατροφικό για το οποίο δεν είσαι σίγουρος/η αν ισχύει μπορείς να μας στείλεις το σχόλιο σου για να σου δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.
 
 
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now