Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας: Ποια ακριβώς λειτουργούν & Πώς ;
Έχουν αποτέλεσμα τα τεστ δυσανεξίας υπέρογκου κόστους;
Υπάρχουν τρόποι να ανακαλύψουμε τυχόν ευαισθησίες μας σε τρόφιμα;
Και, ίσως το πιο σημαντικό, τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι με τα αποτελέσματά τέτοιων τεστ;
Γιατί να κάνετε ένα τεστ δυσανεξίας στα τρόφιμα;
Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν τεστ δυσανεξίας είναι συνήθως απελπισμένοι και θέλουν να αισθάνονται καλύτερα. Για χρόνια ενοχλούνται από στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα, ενοχλητικά αέρια ή ρέψιμο, κοιλιακό άλγος, διάρροια ή / και ζαλάδες.
Παρά την αποχή από οποιουδήποτε τρόφιμο τύπου – γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρεμμύδια, σκόρδο κ.α. τα προβλήματά τους παραμένουν.
Έτσι, όταν μαθαίνουν για τα συγκεκριμένα τεστ στα οποία ο καθένας μπορεί να υποβληθεί χωρίς ρίσκο …ανακουφίζονται.
Οι καλύτεροι τρόποι για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ευαισθησιών στα τρόφιμα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν αν έχουν ευαισθησίες και δυσανεξίες στο σπίτι – δεν χρειάζονται βελόνες, αίμα ή ειδικά kit.
Παρόλο που οι τρόποι που εφαρμόζονται, όπως η καταγραφή τροφίμων και οι δίαιτες εξάλειψης δεν είναι τόσο εύκολες όσο η λήψη αίματος στο εργαστήριο, είναι πιο ακριβείς και αποτελεσματικές.
Και υπάρχει και αυτό: Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ξεκαθαρίσουν τα συμπτώματά τους χωρίς να απέχουν από κανένα τρόφιμο.
Με άλλα λόγια, πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να τρώνε δεκάδες τρόφιμα όταν, στην πραγματικότητα, λίγα από αυτά τα τρόφιμα είναι όντως πρόβλημα για αυτούς.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι σημαίνει ότι έχω τροφική ευαισθησία;
Ο όρος «ευαισθησίες στα τρόφιμα» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει συνολικά ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.
Τροφικές αλλεργίες: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει κατά λάθος ένα συστατικό στα τρόφιμα σαν να είναι μικρόβιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα αλλεργικών αντιδράσεων: κνίδωση, οίδημα, έμετος, διάρροια και απειλητικές για τη ζωή πτώσεις στην αρτηριακή πίεση.
Τροφικές δυσανεξίες: Η αδυναμία επεξεργασίας ή πέψης ορισμένων τροφίμων. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχει επαρκείς ποσότητες των πεπτικών ενζύμων που απαιτούνται για τη διάσπαση της λακτόζης, ενός σακχάρου που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κοιλιοκάκη: Μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί φλεγμονή του εντέρου και διάρροια όταν κάποιος καταναλώνει γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε πολλούς κόκκους & κυρίως στο σιτάρι.
Πολύ συγκεχυμένο; Ας το κάνουμε απλό.
Τύποι δοκιμών ευαισθησίας στα τρόφιμα: Τι λειτουργεί;
Είναι ακριβής ο έλεγχος ευαισθησίας στα τρόφιμα IgG;
Με τον έλεγχο ευαισθησίας στα τρόφιμα, ένα εργαστήριο αναλύει πώς η ανοσοσφαιρίνη G (IgG), ένα αντίσωμα του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιδρά σε περίπου 100 διαφορετικά τρόφιμα. Η ιδέα είναι ότι τα αυξημένα επίπεδα IgG σηματοδοτούν μια τροφική ευαισθησία. Με παρόμοιο τρόπο διερευνάται και η υπόθεση της εξέτασης αίματος για αλλεργία στα τρόφιμα, η οποία μετρά ένα διαφορετικό αντίσωμα που ονομάζεται Immunoglobulin E (IgE).
Ωστόσοτο σε αντίθεση με τις δοκιμές IgΕ, τα τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αυτών των τροφικών υπερευαισθησιών δεν είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά, κάτι που έχει δηλωθεί και με Υπουργική Απόφαση.
Ως αποτέλεσμα, οι εγκεκριμένοι οργανισμοί όπως: η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας αλλά και η Καναδική Εταιρεία Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας συνιστούν ανεπιφύλακτα να μην κάνετε τεστ ευαισθησίας στα τρόφιμα:
“Η ακατάλληλη χρήση αυτού του τεστ αυξάνει μόνο την πιθανότητα να γίνουν ψευδείς διαγνώσεις, με αποτέλεσμα περιττούς διατροφικούς περιορισμούς και μειωμένη ποιότητα ζωής.”
Τρόποι για να δείτε αν έχετε ευαισθησίες στα τρόφιμα – στο σπίτι
Εργαλείο # 1: Ημερολόγιο τροφίμων
Για περίπου ένα μήνα, παρακολουθήστε: Τι τρώτε και τι πίνετε, πώς τρώτε (για παράδειγμα, λαίμαργα μπροστά από την τηλεόραση), πόσο τρώτε, πώς αισθάνεστε & ιδιαίτερα αν έχετε ενοχλητικά συμπτώματα όπως διάρροια, πονοκεφάλους, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι, πώς κοιμάστε & το επίπεδο άγχους σας.
Όταν έχουμε την καταγραφή 30 ημερών, παρατηρούμε τις ημέρες εμφάνισης των συμπτωμάτων και τσεκάρουμε το ημερολόγιο. Εντοπίζουμε τις διαφορές στα μοτίβα κατανάλωσης και στο είδος των τροφίμων και αναγνωρίζουμε τις ευαισθησίες διαπιστώνοντας ότι μάλλον δεν είναι και τόσες πολλές όσες νομίζατε εξ’ αρχής.
Εργαλείο # 2: Η δίαιτα εξάλειψης
Οι δίαιτες εξάλειψης λειτουργούν πολύ σαν ένα επιστημονικό πείραμα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εντοπίσουν τρόφιμα που οδηγούν σε ένα ευρύ φάσμα ενοχλητικών συμπτωμάτων. Για την εφαρμογή τους εξαιρέστε ορισμένα τρόφιμα για μικρό χρονικό διάστημα από την διατροφή σας – συνήθως για 2-3 εβδομάδες.
Έπειτα επανεισάγετε σιγά σιγά συγκεκριμένα τρόφιμα, ένα ένα κάθε φορά, με κάθε επαναφορά σε απόσταση μερικών ημερών. Καθώς το κάνετε, παρακολουθήστε τα συμπτώματά για πιθανές αντιδράσεις. Το πρόβλημα με τις δίαιτες εξάλειψης; Χρειάζονται χρόνο & προσπάθεια.
Η γνώση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας. Γι’ αυτό αν δεν είστε γνώστες ή έμπειροι με τέτοιες μεθόδους συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για καθοδήγηση.
Η ψυχολογική μας κατάσταση και η ικανότητά μας να διαχειριστούμε το άγχος μας έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην πέψη από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Και παρ’ όλο αν έχουν ευαισθησία ή όχι, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν πολλά τρόφιμα που θα μπορούσαν να τρώνε. Και ζουν με το φόβο ότι το γεύμα που μόλις κατανάλωναν μπορεί να τους οδηγήσει στο πλησιέστερο μπάνιο…
Για αυτούς τους ανθρώπους, η καταγραφή τροφίμων και οι δίαιτες εξάλειψης δεν μπορούν μόνο να τους εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά μπορούν να τους διαφωτίσουν και να τους ενδυναμώνουν. Μπορούν να τους βοηθήσουν να απολαύσουν ξανά το φαγητό (και τη ζωή!).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- 1016/j.jaip.2017.08.021
- https://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/test_dysanexias.pdf\
- 1186/1710-1492-8-12
Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass