Τι πρέπει να Τρώνε τα Παιδιά; Δώσε ως Γονιός το Σωστό Παράδειγμα!

Πώς πρέπει να είναι η ΥΓΙΕΙΝΗ διατροφή για τα παιδιά;
Οι συνήθειες και η διατροφική συμπεριφορά παγιώνονται από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη αξία η παρέμβαση σε αυτή την χρονική περίοδο.
ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!
Ίσως χρειαστεί να κάνετε μόνο μερικές μικρές αλλαγές για να βελτιώσετε το διατροφικό προφίλ του παιδιού σας που σημαίνει:

  • διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • υγεία του εντέρου και
  • ανάπτυξη και συμπεριφορά του εγκεφάλου.

Το 70% των παχύσαρκων εφήβων εμφανίζουν ήδη σημάδια καρδιαγγειακών παθήσεων. Πάρα πολύ λίπος σημαίνει φλεγμονή. Στα παιδιά, αυτό μεταφράζεται ως άσθμα, ως μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο (όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ), ως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη ή ως προ-διαβήτης. Η φυσιολογική ορμονική ανάπτυξη διαταράσσεται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται κατά την εφηβεία και τη μελλοντική αναπαραγωγική τους υγεία. Τα κορίτσια μπορεί να μπουν στην εφηβεία πολύ νωρίς, ενώ τα αγόρια μπορεί να παρουσιάσουν γυναικομαστία. Επίσης, το επιπλέον σωματικό βάρος είναι και ψυχοκοινωνικό βάρος. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πειράγματα και κοινωνικό αποκλεισμό.
Όταν ένα σώμα είναι υπέρβαρο σε μια κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδο, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει μεταγενέστερα. Οι συνήθειες υγείας και σωματικής δραστηριότητας που έχουν καθιερωθεί στην πρώιμη ζωή θα έχουν επιπτώσεις για τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά εξαρτώνται από την καλή πέψη. Αλλά επειδή είναι νέοι και ευάλωτοι, είναι συχνά επιρρεπείς σε βακτηριακές λοιμώξεις. Το αποτέλεσμα είναι διάρροια, η οποία συχνά σηματοδοτεί μια εντερική λοίμωξη, αλλά και ανεξάρτητα από τη διατροφή, όταν ένα παιδί προσπαθεί να το «κρατήσει», αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα παιδιά που παλεύουν με τη δυσκοιλιότητα πριν την ηλικία των πέντε τείνουν να συνεχίζουν να αγωνίζονται με αυτήν και μετά την εφηβεία.
Οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι χρειάζονται ποιοτικά θρεπτικά συστατικά. Η κακή διατροφή συμβάλλει επίσης, στη παιδική διάθεση και σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ, ακόμη και η επιθετικότητα και η βία.
Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή των παιδιών σας;
Το πρόβλημα της παιδικής διατροφής μπορεί να φαίνεται συντριπτικό.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ!

Είστε ο γονέας. Υιοθετήστε μόνοι σας υγιεινές συνήθειες, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν ένα πρότυπο για τη δική τους συμπεριφορά.
1) Βοηθήστε τα παιδιά να ρυθμίσουν το αίσθημα της όρεξης και της πείνας μειώνοντας τη ζάχαρη. Η ζάχαρη διαταράσσει τη φυσική ρύθμιση της όρεξης και συμβάλλει στην περίσσεια σωματικού λίπους. Λάβετε υπόψη ότι πολλά δημητριακά πρωινού περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά.
2) Οι μικρές αντικαταστάσεις βοηθούν. Η απλή μετάβαση σε λιγότερο επεξεργασμένα, περισσότερο ολικής άλεσης τρόφιμα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Κοιτάξτε το καθημερινό μενού των παιδιών σας και δείτε πού μπορείτε να κάνετε πιο υγιεινές αντικαταστάσεις.
* Ένα κλασικό κόλπο: αραίωση χυμού φρούτων με νερό, ανάμειξη αρωματισμένου γιαουρτιού με απλό γιαούρτι ή ανάμειξη γάλακτος σοκολάτας με κανονικό γάλα.
3) Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων. Είτε πρόκειται για γιαούρτι ή χυμό φρούτων ή μπάρες δημητριακών, είτε για τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη “υγιή”, διαβάστε την ετικέτα. Αναζητήστε κρυμμένα σάκχαρα και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά. Θα εκπλαγείτε με αυτό που θα δείτε όταν δώσετε προσοχή.
4) Διαιτητικά λίπη. Τα διαιτητικά λίπη βοηθούν τα παιδιά να απορροφήσουν βιταμίνες και να αισθάνονται ικανοποιημένα. Τα ω-3 λιπαρά είναι ακόμη χρήσιμα για τη γνωστική ανάπτυξη και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων και βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα, κολιός, σολομός ή γόπα αλλά και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως λιναρόσπορος, καρύδια ή chia.
* Γι ‘αυτό, χρησιμοποιήστε τα ωμά καρύδια ως σνακ και δοκιμάστε να αναμίξετε το λιναρόσπορο ή τους σπόρους chia στα δημητριακά ή τα smoothies των παιδιών. Φροντίστε τέλος, να χρησιμοποιείτε ολόκληρα αυγά, καθώς ο κρόκος παρέχει σημαντικό λίπος και χολίνη, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

5) Εισάγετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά δεν αρέσουν σε όλα τα παιδιά όλα τα φρούτα και όλα τα λαχανικά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμάζετε μαζί με τα παιδιά διαφορετικά λαχανικά. Δοκιμάστε τα ψητά, φτιάχνοντας μαζί μια σούπα ή κρυμμένα σε smoothie ή σερβίρετέ τα ωμά. Θυμηθείτε, μπορεί να απαιτήσει 10 ή περισσότερες εκθέσεις πριν ένα παιδί αγκαλιάσει ένα νέο φαγητό. Δώστε λοιπόν χρόνο. Και συνεχίστε να ψάχνετε τρόπους για να ενσωματώσετε τα λαχανικά στα γεύματα. Επιπλέον, όσο περισσότερο εμπλέκονται τα παιδιά στην προετοιμασία, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουν τα νέα τρόφιμα.
6) Μην βασίζεστε στις διαφημίσεις ή τους συνομηλίκους για να κάνετε επιλογές τροφίμων. Διδάξτε στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα μέσα ενημέρωσης. Βοηθήστε τους να διαπιστώσουν ότι η διαφήμιση έχει σχεδιαστεί για να πουλάει πράγματα – όχι απαραίτητα έχοντας κατά νου την υγεία τους. Όπως επίσης, η πίεση από τους συνομήλικους τους για κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ να μένει εκεί. Εστιάστε στο να τρώτε καλύτερα στο σπίτι.
Και τέλος, τι συμβαίνει όταν οι γονείς δεν τρώνε λαχανικά; ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΡΩΝΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Ξέρατε ότι θα το λέγαμε, έτσι;

Τα παιδιά τείνουν να διαισθάνονται πόσο πρέπει να τρώνε, δεδομένων των σωστών συνθηκών. Το σώμα τους, τους λέει πόσο χρειάζονται. Όμως οι εκπληκτικές ικανότητες των παιδιών να αυτορυθμίζονται μπορούν να μπερδευτούν από πράγματα όπως:

  • ακατάλληλο μέγεθος μερίδας
  • επεξεργασμένες τροφές
  • περιορισμό τροφίμων
  • επισήμανση ορισμένων τροφίμων ως «κακών»
  • όταν τρώει ενώ βιάζεται, όταν αποσπάται η προσοχή του ή εν κινήσει

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
– Δεν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως ανταμοιβή ή επιβράβευση και δεν τους δωροδωκούμε
– Δεν χρησιμοποιούμε αυστηρούς όρους όπως  «καλά» και «κακά» τρόφιμα
– Δεν πιέζουμε να τελειώσουν το πιάτο τους
ΑΝΤΙΘΕΤΑ
– Σερβίρουμε ποικιλία από μη επεξεργασμένα ολικής άλεσης τρόφιμα.
– Σερβίρουμε κατάλληλες μερίδες.
– Προσπαθούμε να δώσουμε την ψευδαίσθηση της επιλογής και της αυτοδιάθεσης (π.χ. “Μπορείς να επιλέξεις 1 λαχανικό που θες να φας απόψε”).
– Αποφεύγουμε τους αυστηρούς κανόνες διατροφής ή αναφορές στο βάρος των παιδιών.
– Δεν διατηρούμε ανθυγιεινές επιλογές στο σπίτι αλλά διαθέτουμε άφθονες υγιεινές επιλογές. Οι κακές επιλογές ακόμα και αν υπάρχουν… δεν τις κάνουμε διαθέσιμες.
– Τρώμε μαζί ως οικογένεια όσο το δυνατόν συχνότερα.

Γενικά, στοχεύστε στα ακόλουθα:
Λαχανικά – 3-5 μερίδες/μέρα και Φρούτα – 2-3 μερίδες/μέρα (μερίδα = γροθιά)
Όσπρια/κρέας/αυγά – 2-3 μερίδες/μέρα (μερίδα = παλάμη)
Ξηροί καρποί/ελιές/αβοκάντο – 2-3 μερίδες/μέρα (μερίδα = αντίχειρας)
Τελικά, τα παιδιά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο τι κάνουν οι γονείς τους από ό, τι λένε.  Δώστε ένα καλό παράδειγμα. Ναι, ξέρουμε … ο κόσμος της μπορεί μερικές φορές να είναι μπερδεμένος. Αλλά δεν πρέπει να είναι!
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. 10.1016/j.appet.2017.03.004
  2. 10.1186/1479-5868-8-112
  3. https://doi.org/10.1111/j.1740-8709.2011.00356.x

 

Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now