Νερό με Λεμόνι…κάνει Θαύματα;

Όσο καλοκαιριάζει στο αυτί σου θα ηχούν όλο και πιο ευφάνταστα ροφήματα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού, απώλεια λίπους, αποτοξίνωση και απώλεια κιλών.
 
Μια από τις πιο ‘’σταθερές’’ και διαχρονικές ‘’αξίες’’ είναι το νερό με λεμόνι!
 
Για τις υποτιθέμενες ιδιότητές του έχουν ακουστεί σενάρια διατροφικής επιστημονικής φαντασίας.
 
Μερικά από αυτά είναι:

  • Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • Σε βοηθάει να χάσεις γρήγορα κιλά

 
Ας πάμε να τα δούμε με μια πιο επιστημονική ματιά και όχι ως συνεργάτες του Spielberg.
 

Με βοηθάει να χάσω κιλά;

Όσων αφορά την απώλεια βάρους η μέθοδος είναι αρκετά απλή και λίγο βαρετή για αυτούς που ψάχνουν το ευφάνταστο.
 
Ο οργανισμός με απλά λόγια βλέπει θερμίδες καθημερινά οπότε αν λαμβάνεις παραπάνω από αυτές που καις μην περιμένεις να σε σώσει το νερό με το λεμόνι. Μην ξεχνάς βέβαια ότι το λεμονάκι έχει και αυτό θερμίδες αλλά ελάχιστες.
 
Αν έπινες όλη μέρα νερό με λεμόνι λόγω των μηδαμινών θερμίδων θα έχανες κιλά με αρκετή πίεση και μεγάλη έλλειψη διατροφικών στοιχείων.
Ερευνητικά βέβαια δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να εξετάζει την σχέση της απώλειας βάρους με νερό και λεμόνι.
 
Υπάρχει μια έρευνα ωστόσο στην οποία χορηγήθηκε σε γυναίκες χυμός από κόκκινα πορτοκάλια (δεν έχει μόνο το λεμόνι βιταμίνη C) καθημερινά για ένα μήνα ακολουθώντας ελεύθερη διατροφή  και δεν φάνηκε καμία αλλαγή στο βάρος τους.
 
Με λίγα λόγια δηλαδή αν τρως όπως συνηθίζεις και προσθέσεις κάποιον χυμό δεν θα δεις ξαφνικά κάποια σημαντική διαφορά στο βάρος σου.
 
Έχει να κάνει με το σύνολο των θερμίδων μέσα στην ημέρα, τον τρόπο ζωής σου και κατά πόσο ασκείσαι, όπως προείπαμε.
 

Ας αναφερθούμε λίγο τώρα στην κατανάλωση νερού και στην απώλεια κιλών (μην ξεγελιέσαι, υπάρχει ένας μικρός συσχετισμός εδώ).

 
Το νερό με λεμόνι μας οδηγεί στο να πιούμε νερό, ένα βασικό συστατικό του οργανισμού μας το οποίο έχει ερευνηθεί για την συμβολή του στην απώλεια κιλών.
 
Η αυξημένη πρόσληψη νερού συνδέεται με την απώλεια σωματικού βάρους μέσω 2 μηχανισμών:

  • Μείωση της όρεξης
  • Αυξημένη λιπόλυση

 
Όσων αφορά την λιπόλυση που θα σου κίνησε το ενδιαφέρον υπάρχει μια απλή θεωρία.
 
Όσο τα λιποκύτταρά μας είναι πιο αφυδατωμένα τόσο πιο πολύ ενεργοποιείται ο σχηματισμός τριγλυκεριδίων και ελεύθερων λιπαρών οξέων χωρίς να προωθείται η καύση τους στα μιτοχόνδρια.
 
Όσον αφορά την πρόσληψη νερού και την μείωση της όρεξης είναι κάτι που θα το έχεις παρατηρήσει και εσύ και έχει μια αρκετά απλή εξήγηση.
 
Εφόσον θα μειωθεί η όρεξη, με τη σειρά της θα μειωθεί και η πρόσληψη θερμίδων, και άρα εφόσον και αν προσλαμβάνω λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίω, θα οδηγηθώ σε μείωση του βάρος μου.
 
Ερευνητικά υπάρχουν αρκετές έρευνες και ανασκοπήσεις που τονίζουν την θετική σχέση της αυξημένης πρόσληψης νερού με την απώλεια βάρους. Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος με έρευνες που δεν δείχνουν κάποια ευεργετική επίδραση του νερού στην απώλεια βάρους, για αυτό και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
 
Σκέψου όμως παρόλο τα συγκεχυμένα αποτελέσματα πόσο πιο αποδοτικό είναι να πίνεις νερό αντί για άλλα θερμιδογόνα ροφήματα και ποτά.
Ναι αν πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη των υγρών σου, πιες και νερό με λεμόνι, κακό δεν θα κάνει στην υδάτωσή σου.
 
 

Το νερό με λεμόνι με αποτοξινώνει;

 
Αποτοξίνωση, μια έννοια που θα την έχεις ακούσει αρκετές φορές.
 
‘’Σφηνώνει’’ σε αρκετά ροφήματα κάποιες φορές ύπουλα και ηθελημένα για να τραβήξει τα βλέμματα.
 
Το ανθρώπινο σώμα έχει αναπτύξει εξαιρετικά εξελιγμένους μηχανισμούς για την εξάλειψη των ‘’τοξινών’’. Το ήπαρ, τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα, το δέρμα και οι πνεύμονες παίζουν τεράστιο ρόλο στην έκκριση ανεπιθύμητων ουσιών.
 
Στην συμβατική ιατρική ο όρος τοξίνες αναφέρεται σε φάρμακα και στο αλκοόλ αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως σαν έννοια.
 
Το νερό με λεμόνι αποτελεί ένα βασικό στοιχείο-ρόφημα των περίφημων διαιτών αποτοξίνωσης οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποια επιστημονική βάση και η εφαρμογή τους ανά περίσταση απαιτεί προσοχή.
 
Στην περίπτωση βέβαια που έχεις κάκιστη διατροφή με επιλογή τροφίμων χαμηλών σε θρεπτική αξία, υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ζαχαρούχων ροφημάτων, δεν έχεις καθόλου άσκηση και έχεις αυξημένο βάρος τότε μάλλον τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό σου θα αυξάνονται και με τη σειρά τους θα αυξάνονται οι πιθανότητες για να νοσήσεις.
 
Αν δεν αλλάξεις την διατροφή σου με πιο υγιεινές επιλογές το νερό με λεμόνι φυσικά και δεν θα σε σώσει. Η επιστροφή σε ένα μοντέλο διατροφής με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, με πιο υγιεινές επιλογές αλλά και συστηματική άσκηση είναι αυτό που θα σε ‘’αποτοξινώσει’’ πραγματικά.
 
 

Το νερό με λεμόνι θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό μου;

 
Ένα έχεις μια καθιστική καθημερινότητα, όπως εγώ αυτή τη στιγμή για την συγγραφή του συγκεκριμένου άρθρου, μην αφήνεις τις ελπίδες του μεταβολισμού σου σε μερικά ποτήρια νερού με λεμόνι.
 
Η πραγματική ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου θα έρθει μέσα από μια ενεργή καθημερινότητα που θα περιλαμβάνει κίνηση και άσκηση.
 
Το ακόμα καλύτερο σενάριο είναι να χτίσεις μεγαλύτερο μυϊκό ιστό μέσα από πιο έντονες μορφές άσκησης και το οποίο θα έχει ως αντίκτυπο την μικρή αύξηση του μεταβολισμού σου.
 
 

Συμπερασματικά

 
Θα χρησιμοποιήσω μια κλεμμένη φράση για το τσάι.
Δηλαδή όπως κανείς δεν αδυνάτισε μόνο με τσάι, έτσι και εσύ μην περιμένεις να πετύχεις τα παραπάνω καταναλώνοντας μόνο νερό με λεμόνι.
Οι ιδιότητες που του έχουν αποδοθεί είναι λίγο παρατραβηγμένες και κρύβονται καλά πίσω από το νερό το οποίο είναι ένα βασικό συστατικό στην καθημερινότητά μας και φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στο βάρος και τον μεταβολισμό μας.
 
Αν η καθημερινότητά σου δεν πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις όπως μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση καλό θα ήταν να μην αφήνεις την άφεση των αμαρτιών σου στο νερό με λεμόνι.
 
Σίγουρα βέβαια και δεν είναι απαγορευμένο.
Άμα σου αρέσει μπορείς να το καταναλώνεις σχεδόν άφοβα και καθημερινά συμπεριλαμβανομένου ότι θα σε βοηθήσει στην ενυδάτωσή σου αν δεν είσαι φανατικός/η του νερού και άλλων μη θερμιδογόνων ροφημάτων.
 
Η επιλογή είναι δική σου, κάνε την σωστά με κριτική σκέψη.
 
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.
 
 
 
 
 
 
 
Βιβλιογραφία
 

  1. Thornton, S.N., Increased Hydration Can Be Associated with Weight Loss. Front Nutr, 2016. 3: p. 18.
  2. Stookey, J.J., Negative, Null and Beneficial Effects of Drinking Water on Energy Intake, Energy Expenditure, Fat Oxidation and Weight Change in Randomized Trials: A Qualitative Review. Nutrients, 2016. 8(1).
  3. Muckelbauer, R., et al., Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr, 2013. 98(2): p. 282-99.
  4. Wisniewska, K., E. Kurowska, and K. Okreglicka, [Effect water intake on body weight]. Wiad Lek, 2014. 67(2 Pt 1): p. 119-23.
  5. Azzini, E., et al., Effect of Red Orange Juice Consumption on Body Composition and Nutritional Status in Overweight/Obese Female: A Pilot Study. Oxid Med Cell Longev, 2017. 2017: p. 1672567.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now