Οι πιο διάσημες Δίαιτες! Τι να προσέχεις;

Πριν μια εβδομάδα περίπου είχα μια συνάντηση με ένα ειδικό στο κομμάτι της google και την διαφήμιση.
 
Κάνοντας μαζί μια αναζήτηση σε μια πλατφόρμα για τα περισσότερα κλικ στη λέξη ‘’Δίαιτα’’ στην πλατφόρμα της Google τα αποτελέσματα ήταν κάτι χιλιάδες με τρομακτικές συγκριτικές διαφορές σε άλλους κλάδους (όπως π.χ. η κατασκευή ιστοσελίδων).
 
Το ακόμα πιο τρομακτικό ήταν ότι τα περισσότερα κλικ γίνονται για την Δίαιτα Atkins, την Δίαιτα των μονάδων, την Δίαιτα Dukan, την Paleo Diet  και αρκετές άλλες ευφάνταστες, όπως λίγο πολύ θα έχετε ακούσει και (μάλλον) εφαρμόσει κατά καιρούς όπως οι περισσότεροι (θα τις αναλύσουμε εξονυχιστικά παρακάτω).
 
Ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος τις έχω ακούσει και δει κατά κόρον, ωστόσο αυτή η μεγάλη απήχηση σε κλικ μου δημιούργησε την ανάγκη να γράψω αυτό το άρθρο για να σου δώσω μια βαθύτερη ματιά και κριτική σκέψη…
 
Μια επιπλέον ανάγκη για αυτό το άρθρο είναι η επιστροφή μετα τις καλοκαιρινές διακοπές όπου αρκετός κόσμος θα αναζητήσει κάτι γρήγορο και ‘’αποτελεσματικό’’ για να ‘’εκθρονίσει’’ από το σώμα του τα λίγα παραπάνω κιλά των διακοπών.
Θα προσφέρουν αυτές οι διάσημες δίαιτες την γρήγορη και μακροχρόνια διατηρήσιμη λύση;
 
Μείνε μαζί μου στην ανάγνωση και θα σου λυθεί η απορία.
 
Στο τέλος του άρθρου θα καταλήξω με κάποιες καθοριστικές κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να σκέφτεσαι και να αντιδράς σε τέτοια ωραία ‘’τυράκια’’ και να μην πέφτεις στην ‘’φάκα’’, ξεχωρίζοντας από το πλήθος.
 
Πίστεψέ με, το τέλος θα είναι συναρπαστικό, με μια μικρή έκπληξη, για αυτό άσε στην άκρη για λίγο ότι άλλο κάνεις και συγκέντρωσε όλες τις αισθήσεις σου στην ανάγνωση αυτού του άρθρου!
 

Η Βασικότερη Αρχή για την απώλεια βάρους

 
Ας ξεκινήσουμε με μια από τις πιο βασικές αρχές στην απώλεια βάρους.
Είναι αρκετά απλή και οι περισσότεροι εν αγνοία μας δεν της δίνουμε ιδιαίτερη βάση.
Το σώμα μας κατά κύριο λόγο είναι δομημένο για να ‘’βλέπει’’ θερμίδες.
Οπότε αν καις μέσα στην ημέρα (μέσω της άσκησης, της κίνησης, του μεταβολισμού σου κτλ) περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνεις από την διατροφή σου τότε πολύ απλά θα χάσεις κιλά (απλά μαθηματικά).
Είναι με απλά λόγια μια ζυγαριά η οποία αν μείνει σε ισορροπία έτσι θα μείνει σταθερό και το βάρος σου. Αν ‘’πειράξεις τις μια από τις 2 πλευρές τότε ή θα παίρνεις κιλά ή θα χάνεις κιλά.
Δες παρακάτω και στην εικόνα το τι εννοώ

Όσο απλό και αν σου ακούγεται έτσι λειτουργεί κατά κύριο λόγο ο ανθρώπινος οργανισμός για την απώλεια, πρόσληψη ή διατήρηση βάρους.
Συνηθίζουμε το παραπάνω σχέδιο να το κάνουμε πολυσύνθετο στις ζωές μας, ωστόσο όμως παραμένει μια απαράβατη αρχή στην οποία βέβαια αναλόγως το άτομο, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες για την αλλαγή της σωματικής σύστασης.
Ας μην επεκταθούμε όμως και κράτα αυτό το πολύ βασικό στοιχείο (θερμιδικό ισοζύγιο) για την συνέχεια του άρθρου.
Δες και την παρακάτω εικόνα η οποία δίχνει από ποιούς παράγοντες εξαρτάται το θερμιδικό μας ισοζύγιο.

Ας ξεκινήσει η ανα-παράσταση των ‘’διάσημων’’ διαιτών λοιπόν!
 

Διαίτα Atkins

Μια από τις παλαιότερες και πιο πολυσυζητημένες δίαιτες για αρκετά χρόνια με αρκετά αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Αποτελείται από 4 φάσεις κάτι το οποίο ισχύει και για άλλες δίαιτες όπως θα δεις παρακάτω (π.χ. η δίαιτα Dukan).
Οι 4 φάσεις έχουν ίσως να κάνουν και με κάτι καινούριο στο οποίο θα μπει σε ένα πλαίσιο το άτομο που θα την ακολουθήσει (είναι ιντριγκαδόρικο πάντως: 1η φάση Επαγωγή, 2η φάση Συνεχόμενη Απώλεια Βάρους, 3η φάση Προ Διατήρηση και 4η φάση Διατήρηση για μια ζωή).
Η δίαιτα Atkins με την παλιά της μορφή είναι κατά κύριο λόγο μια πρωτεϊνική δίαιτα, υψηλή σε λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Στις πρώτες φάσεις απαγορεύεται σχεδόν τελείως η πρόσληψη υδατανθράκων ( 20γρ υδατανθράκων ανα ημέρα δηλαδή μετα βίας 1 κανονικό φρούτο εποχής ή 1 φέτα ψωμί). Και όταν λέει μόνο 20 γρ φυσικά ξεχνιέται η κατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών, δημητριακών και κτλ ( ξέρω αυτό πονάει λίγο).
Και αναφέρομαι πιο πάνω στην παλιά της μορφή καθώς έχουν βγάλει και μια πιο νέα ‘’βελτιστοποιημένη’’ και μάλλον πιο ομαλή μορφή θα έλεγα όπου επιτρέπει και την κατανάλωση κάποιων λαχανικών αλλά και την έμφαση σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη έναντι των κορεσμένων και των trans.
Η βασική θεωρία της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ότι μέσω του ολοκληρωτικού σχεδόν αποκλεισμού των υδατανθράκων θα μειωθεί η έκκριση ινσουλίνης και ο οργανισμός θα μπει σε διαδικασία χρήσης πρωτεϊνών και λίπους αντί να χρησιμοποιεί την γλυκόζη σαν κύρια πηγή ενέργειας.
Ωστόσο καίγεται μόνο λίπος;; Μένει να απαντηθεί συνοπτικά στο τέλος του άρθρου.
Η παραπάνω μεταβολική διαδικασία του οργανισμού ονομάζεται κέτωση. Δηλαδή η χρήση του λίπους και αμινοξέων ως πηγή ενέργειας οδηγεί σε παραγωγή κετονών, οργανικών ενώσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της διάθεσης, ατονία, ζαλάδα και πονοκέφαλο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ακούγεται πραγματικά ιδανικό σαν σενάριο να καίμε μόνο λίπος!
Είναι για όλους;;
Ενέχει βεβαίως μικρούς κινδύνους για την υγεία και την καθημερινή πνευματική διαύγειά μας.
Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να λειτουργήσει μόνο με γλυκόζη αλλά και με κετόνες. Βέβαια η συνεχόμενη διαδικασία κέτωσης μπορεί να έχει κάποιες σημαντικές επιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

  • Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος (διάρροια, εμετός, ναυτία)
  • Κίνδυνος φλεγμονής
  • Αραίωση μαλλιών/ τριχόπτωση
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Μυϊκές κράμπες/ αδυναμία
  • Υπογλυκαιμία
  • Μειωμένη διάθεση και συγκέντρωση
  • Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών
  • Κακή ανάπτυξη στα παιδιά
  • Οστεοπόρωση / οστεοπενία

Και η λίστα μπορεί να συνεχίσει με έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά ακόμα και θάνατο για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ποιος εφαρμόζει τι, γιατί και για πόσο χρονικό διάστημα.
Για την συγκεκριμένη δίαιτα θα κρατήσω κάτι που μου ταρακούνησε τα εγκεφαλικά μου κύτταρα όταν το είδα.
Στο site της δίαιτας αναφέρει αυτολεξεί την συγκεκριμένη φράση : ‘’Στην εισαγωγική φάση, ακόμα και “μια μπουκιά” από τροφές που δεν υπάρχει μέσα στην λίστα μπορεί να σας καταδικάσει σε αποτυχία’’.
‘’Καταδικάζω’’ και ‘’αποτυχία’’ είναι βαριές λέξεις ειδικά για μια μπουκιά απαγορευμένης τροφής.
Μα ποια τροφή είναι και θα έπρεπε να θεωρείται απαγορευμένη;;
Μένω με τον διχασμό και την εγκεφαλική διέγερση και το μυαλό μου πάει στο ότι μπορεί από την 1η φάση η συγκεκριμένη δίαιτα όντως να οδηγεί σε αποτυχία.
Επιλογές είναι αυτές οπότε το προσπερνώ και συνεχίζω με τις υπόλοιπες διάσημες δίαιτες.
 

Δίαιτα Dukan

Και ποιος δεν την έχει ακούσει βεβαίως.
Αν το καλοψάξετε λίγο θα δείτε ότι έχει αρκετά κοινά με την Atkins.
Έχει και αυτή 4 φάσεις (1η φάση Επίθεση, 2η Φάση Πλεύσης, 3η Φάση η Σταθεροποίηση και 4η φάση η Συντήρηση).
Σαν να μοιάζουν λίγο οι φάσεις τι λέτε;
Επίσης η θεωρία της συγκεκριμένης δίαιτας είναι σχεδόν ακριβώς η ίδια με την παραπάνω. Κύριος σκοπός η κέτωση καθώς και η δίαιτα Dukan είναι μια πρωτεϊνική δίαιτα με επίσης πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων.
Υπάρχουν και εδώ τρόφιμα που απαγορεύονται ή επιτρέπονται αναλόγως την φάση.
Στην τελική άμα τα συνοψίσεις θα καταλάβεις ότι αλλάζει σχεδόν μόνο το όνομα της δίαιτας.
 

Paleo Diet

Η αλλιώς παλαιολιθική διατροφή, αυτή δηλαδή που κάνανε (μάλλον) οι πρόγονοί μας.
Είναι μια νέα τάση τα τελευταία χρόνια καθώς την έχουν ακολουθήσει σωρηδόν αρκετοί διάσημοι του εξωτερικού (ε αφού την έχει ακολουθήσει η Megan Fox και η Kim Kardashian θα έχει αποτέλεσμα, θα σκεφτόταν ένας απλός νους).
Η συγκεκριμένη έχει 3 φάσεις (όχι 4 όπως οι προηγούμενες) και δημιουργός της είναι επίσης ένας γιατρός (όπως και των προηγούμενων δημιουργοί είναι γιατροί) και για να είμαστε ακριβείς ο γαστρεντερολόγος Walter L. Voegtlin.
Το ότι έχουν δημιουργηθεί από γιατρούς και τις ακολουθούν και διάσημοι εμμέσως πλην σαφώς προσδίδει ένα ‘’κύρος’’ για την αποτελεσματικότητά τους.
Η Παλαιολιθική Δίαιτα αποκλείει όλα τα τρόφιμα που μπήκαν στο διαιτολόγιο των ανθρώπων μετά τη Γεωργική Επανάσταση και επιτρέπει όλα όσα έτρωγαν οι παλαιολιθικοί άνθρωποι. Δηλαδή φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αυγά (μέχρι έξι την εβδομάδα), κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, κοτόπουλο, κυνήγι, ψάρια), θαλασσινά, ανάλατες ελιές και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Η paleo diet με μια πρώτη ματιά ίσως να φαίνεται πιο ισορροπημένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.
 
Ωστόσο έχει και αυτή αρκετές απαγορεύσεις!
Απαγορεύει οτιδήποτε συσκευασμένο και επεξεργασμένο έχει μπει στη Διατροφή του ανθρώπου μετα την γεωργική επανάσταση (δεν ακούγεται και τόσο κακό αυτό).
 
Επίσης απαγορεύει τους υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά), τα αμυλούχα λαχανικά (όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πατάτες), τα φιστίκια, τα όσπρια, τη σόγια, το ρύζι, τα μακαρόνια, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, τυρί κ.λπ.), τα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, το αλκοόλ, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τους συσκευασμένους χυμούς, τα λιπαρά ή και επεξεργασμένα κρέατα, τις σάλτσες και όλα τα δημητριακά.
 
Σαν να αρχίσαν και εδώ οι πολλές και αλλεπάλληλες απαγορεύσεις…
 
Σημαντικό και κοινό στοιχείο και αυτής της δίαιτας είναι οι αυξημένες πηγές πρωτεϊνών οι οποίες θα προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό και θερμογένεση και έτσι δεν θα αυξηθεί το σωματικό βάρος.
 
Για περιμένετε ένα λεπτό.
Ας πάμε λίγο πίσω στο θερμιδικό ισοζύγιο που αναφέραμε στην αρχή.
Είμαστε απολύτως σύμφωνοι στο ότι οι πρωτεΐνες μας χορταίνουν πολύ περισσότερο σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες αλλά αν ξεπεράσεις τις θερμίδες που καις μέσα στην ημέρα τρώγοντας κυρίως πρωτεΐνη ή λίπος, η ζυγαριά θα γείρει και θα οδηγηθείς εξίσου εύκολα στην πρόσληψη βάρους.
 

Δίαιτα των μονάδων

Στην συγκεκριμένη δίαιτα το κάθε τρόφιμο αντιστοιχίζεται με ένα σύστημα μονάδων (0 ή 1).
1 βραστό αυγό αντιστοιχεί για παράδειγμα σε 1 μονάδα όπως και το παγωτό εμπορίου 0%.
Ορισμένα φρούτα προσμετρώνται ως 0 μονάδες και κάποια άλλα φρούτα ως 1 μονάδα. (Αναλογιστείτε ότι όλα τα φρούτα στην ίδια ποσότητα έχουν περίπου 60 θερμίδες οπότε αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φρούτα ίσως να μην είναι το επιτυχημένος).
Όλα τα κρέατα είναι 1 μονάδα όπως και το λάδι ασχέτως τι ποσότητα θα καταναλώσεις.
Κάτι αρχίζει και γίνεται παράξενο με αυτές τις αντιστοιχίες.
Ένα δεύτερο παράξενο στοιχείο είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν καθημερινά 6-7 μονάδες και οι άντρες 7-8 ανεξαρτήτως του βάρους τους, της φύσης τους, των γονιδίων τους, της καθημερινότητάς τους, των κιλών τους, της δραστηριότητάς τους κτλ κτλ…
Σαν να μπαίνουμε όλοι σε ένα σακί ένα πράγμα με μια πρώτη ματιά.
Ένας περιορισμός της δίαιτας των μονάδων είναι ότι όλα τα τρόφιμα που αντιστοιχούν σε μονάδα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1 ώρα αλλιώς αλλάζει η βαθμολόγησή τους.
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει φάσεις και γενικότερα έχει λιγότερους περιορισμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ωστόσο μένουν κάποιες μεγάλες τρύπες-ερωτηματικά να απαντηθούν για τα ανωτέρω καθώς δεν χρήζει ουδεμίας επιστημονικής τεκμηρίωσης, παρά μόνο τα αποτελέσματα που έχουν οι ακόλουθοί της.
Στην συγκεκριμένη δίαιτα αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα εκτός από ότι περιέχει αλεύρι και ζάχαρη αλλά τονίζουν ότι πάντα πρέπει να τρώμε με μέτρο (ωραίο τρικ).
Για περιμένετε πάλι λίγο.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως ο ανθρώπινος οργανισμός θα μετρήσει στο τέλος της ημέρας θερμίδες οπότε αν φας 6 μονάδες χωρίς να ελέγξεις την ποσότητα του φαγητού και προσλάβεις συνολικά μέσα στην ημέρα 2500 θερμίδες αλλά σαν γυναίκα που δεν έχεις ιδιαίτερη κίνηση καις συνολικά 2000 θερμίδες, τότε σε βάθος χρόνου μόνο απώλεια κιλών δεν θα δεις, αλλά πρόσληψη.
Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις σε αυτήν την δίαιτα όπου θα φάνε 6 μονάδες, θα ελέγξουν την ποσότητα (άρα και τις θερμίδες συνολικά) και εμμέσως πλην σαφώς θα δουν διαφορά στην ζυγαριά.
 
Ακούγεται ιδανική η δίαιτα των μονάδων αλλά ας κάνω μια παρένθεση με ένα μικρό βίωμα από το περιβάλλον μου.
 
Κοντινό μου πρόσωπο με λίγα παραπάνω κιλάκια μου δηλώνει μια μέρα ότι έχει μπει στην διαδικασία να δοκιμάσει την δίαιτα των μονάδων.
‘’Δοκίμασέ την και σε λίγο καιρό να μου πεις τα αποτελέσματα και την πορεία σου’’ της λέω.
Ενθουσιασμένη τον 1ο μήνα έχοντας χάσει 3 κιλά, έβλεπα μια χαρά ζωγραφισμένη αλλά ήμουν συγκρατημένος για το μετά.
Και φτάνει η μέρα που ακούω την δήλωση ‘’σταμάτησα να χάνω. Εδώ και εβδομάδες δεν έχω χάσει ούτε γραμμάριο’’ και η απογοήτευση πάλι ζωγραφισμένη.
Εκεί είναι το πιο κρίσιμο σημείο σε αυτές τις ιντερνετικές δίαιτες. Αν δεν έχεις κουραστεί και συνεχίζεις κάπου το ‘’σύστημα΄΄ θα κολλήσει. Και εκεί ακριβώς είναι που δεν έχεις ένα έμπειρο επιστήμονα να σε καθοδηγήσει να αλλάξετε ρότα στην πορεία και απογοητεύεσαι και σπας το κεφάλι σου και στην χειρότερη σταματάς την προσπάθεια επιστρέφοντας στην πραγματικότητα.
 
 
Κλείνει η σύντομη παρένθεση και οδηγούμαστε σιγά σιγά στον επίλογο.
 
Η λίστα με τις διάσημες δίαιτες (δίαιτα των αστροναυτών κτλ) μπορεί να συνεχίσει και να μιλάμε για αυτές ατελείωτες ώρες.
 
Έφτασε η ώρα να πάμε στο ζουμί της υπόθεσης και να σου χτυπήσω κάποια δυνατά καμπανάκια για το τι πρέπει να προσέχεις σε κάθε τι καινούριο.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του και όντως να έχει πραγματικά και μακροχρόνια διατηρήσιμα αποτελέσματα με τις παραπάνω δίαιτες.
 
Βεβαίως υπάρχουν κάποιες αλήθειες-γεγονότα και καταστάσεις που κάποιος πρέπει να γνωρίζει σε αυτούς τους τύπους διαιτών.
 

  • Κούραση- Στέρηση: οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες έχουν ένα κοινό. Η μεγάλη στέρηση σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια σε υπερκατανάλωση αυτών μετα το τέλος της δίαιτας. Αν π.χ. σου αρέσουν τα γλυκά και τα κόψεις μαχαίρι για ένα διάστημα, το πιο πιθανό είναι να πέσεις με ‘’τα μούτρα’’ σε αυτά μετα την περίοδο στέρησης. Αυτό το γεγονός μπορεί να σημαίνει και άμεση επαναπρόσληψη βάρους. Επίσης αν είσαι άτομο το οποίο δεν έχει και μεγάλες ‘’αντοχές’’ σε στερήσεις, το πιο πιθανό είναι ότι τέτοιου τύπου δίαιτες θα σε κουράσουν εύκολα με αποτέλεσμα να γυρίσεις ξανά στις παλιές συνήθειες.
  • Απαγόρευση: η απαγόρευση τροφίμων ή ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει και αυτή με την σειρά της σε αγανάκτηση (πως θα σου φαινόταν να αγαπάς τα μακαρόνια και να στα κόβανε μαχαίρι;; Οι περισσότεροι μακαρονάδες δεν θα άντεχαν). Η αγανάκτηση με την σειρά της θα σε οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο όπου δεν θα μπορείς να βγάλεις σε πέρας την συγκεκριμένη δίαιτα και θα νιώθεις καταδικασμένος/η στον παλιό τρόπο διατροφής σου.
  • Δεν χάνεις μόνο λίπος: Οι περισσότερες από αυτές εκτός του ότι υπόσχονται απώλεια βάρους, υπόσχονται και μερικές φορές αποκλειστική απώλεια λίπους. Μια βασική συνθήκη είναι ότι άμα χάσεις βάρος, μέσα σε αυτό θα χάσεις και λίπος και υγρά αλλά και μυϊκή μάζα. Οπότε η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.
  • Είναι κάτι μεσοπρόθεσμο: Κατά κύριο λόγο όλες αυτές οι διάσημες δίαιτες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές για μικρό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να τις κάνουν βίωμα τους και να τις τηρήσουν εφόρου ζωής. Αν θες ένα γρήγορο και μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι μια λύση αλλά όχι η μοναδική. Με ισορροπημένη διατροφή χωρίς μεγάλες στερήσεις μπορείς να πετύχεις εξίσου θαυμάσια αποτελέσματα.
  • Απουσία εκπαίδευσης: Ίσως από τις βασικότερες ελλείψεις είναι η απουσία εκπαίδευσης. Διατροφική εκπαίδευση την οποία αν δεν την πάρεις από κάποιο επιστήμονα τότε θα είναι σαν να κινείσαι με ένα σαπιοκάραβο στον ωκεανό μην ξέροντας τι θα σου ξημερώσει. Η διατροφική εκπαίδευση είναι ίσως από τα σημαντικότερα κομμάτια σε μια αντιμετώπιση καθώς είναι από τα μοναδικά στοιχεία που θα σε οδηγήσουν στην μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Για αυτό είναι και το στοιχείο που δίνουμε το μεγαλύτερο βάρος στις προσεγγίσεις μας στην Nutripass.
  • Έλλειψη βιταμινών: Η επιλεκτική σίτιση με ορισμένα τρόφιμα αποκλείοντας κάποιες ομάδες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό σου οπότε οτιδήποτε ακραίο ή μη αποφασίσεις να ακολουθήσεις καλό είναι να ελέγχεται καθόλη την πορεία της διαδικασίας από έναν επιστήμονα υγείας.

 

Συμπερασματικά

Τα 6 παραπάνω στοιχεία είναι ίσως τα πιο σημαντικά για να ψάξεις πολύ προτού επιλέξεις κάτι. Οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία και τον δικό σου οργανισμό καλό είναι να φιλτράρεται από ειδικούς και όχι από το internet αλλά και τι ακολούθησε ο τάδε διάσημος.
Οι παραπάνω δίαιτες σίγουρα έχουν αποτελέσματα για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο ωστόσο στην πλειοψηφία τους θα είναι σπάνια  ΄΄μοντέλα διατροφής΄΄ τα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τα κάνει βίωμα και δεν θα τα ακολουθήσει εφόρου ζωής.
Σκέψου πόσο πιο ωραίο θα ήταν να βλέπεις αποτελέσματα χωρίς ακραίες στερήσεις, βάση αυτών που τρως και βάση της καθημερινότητάς σου με επιστημονική καθοδήγηση. Λιγότερο άγχος, λιγότερες σπαζοκεφαλιές, περισσότερη απόλαυση και μακροχρόνια διατήρηση της διατροφής που σου ταιριάζει.
Αναλογιζόμενος όλα τα ανωτέρω (τα οποία όφειλα να επισημάνω ως ενεργός επαγγελματίας στον χώρο της διατροφής) η επιλογή φυσικά είναι δική σου. Ψάξε, ζύγισε την κάθε κατάσταση και τι θες και είσαι ελεύθερος/η να επιλέξεις.
 
_________________________________________________________
Για εσένα που έκανες τον κόπο και διάβασες μέχρι εδώ σου έχω ένα Δωράκι για αυτό μην βιαστείς να φύγεις.
Πρώτα απο όλα εκτιμώ την υπομονή σου να διαβάσεις ένα τόσο μεγάλο άρθρο και για ένα τόσο hot θέμα και θα ήθελα να σε ανταμείψω.
Από σήμερα μέχρι 19/11 στείλε μας ένα email στο [email protected] με θέμα ”Δώρο Άρθρου Διάσημες Δίαιτες” και αυτομάτως θα κερδίσεις μια Δωρεάν Συμβουλευτική Συνεδρία και μια Δωρεάν Ανάλυση Σύστασης Σώματος  παίρνοντας σημαντικές πληροφορίες για την Υγεία σου!
Ναι όλα αυτά Δωρεάν μόνο αν μας στείλεις email μέχρι 19/11.
Από 19/11 και μετά η συγκεκριμένη προσφορά δεν θα ισχύει.
* Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει μόνο για νέα μέλη που δεν έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες και τα Προγράμματά μας
 
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now