«Πεσμένο Ανοσοποιητικό;» Θωράκισε το Έξυπνα!

Αναλογιζόμενοι την περίοδο που βιώνουμε και φυσικά δεν πρόκειται άλλο από το νέο ιό (κορωνοϊό), θα αναρωτιέστε πως μπορούμε να αφοπλίσουμε τον οργανισμό μας με τις απαραίτητες άμυνες. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα πλήττεται συχνά από εποχικές αλλαγές και καθίσταται επιρρεπές σε ιούς, κρυολογήματα και γρίπη.
Έχεις και εσύ ΠΕΣΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ και νιώθεις συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας; Θέλεις να μάθεις που μπορεί να οφείλεται;
Ο οργανισμός μας επηρεάζεται από το υπερβάλλον βάρος, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, την τήρηση κανόνων υγιεινής, την διατροφή κ.α. και για να τον θωρακίσουμε απέναντι σε όλες τις εποχικές ασθένειες μπορούμε να λάβουμε υπόψη κάποιο από τα παρακάτω τρόφιμα και βιταμίνες. Κάντο και εσύ και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος!!

1. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Θα τονίσω ξανά πόσο σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών. Καταναλώστε φρέσκα εσπεριδοειδή και σαλάτες που περιέχουν βιταμίνη C και όχι μόνο πορτοκάλια όπως:

  • μανταρίνια και λεμόνια
  • ακτινίδια, γκρέιπφρουτ και φράουλες
  • ανανά και παπάγια
  • ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, ωμό λάχανο, και κουνουπίδι.

Αυξάνουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και προσδίδουν και άλλα ισχυρά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ  που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες λόγω ελεύθερων ριζών, κάτι που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επίσης, καθώς το σώμα σας δεν την παράγει, είναι απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη Βιταμίνης C.
2. ΣΠΑΝΑΚΙ
Eίναι τυχαίο που και ο Ποπάυ το καταβρόχθιζε;; Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σπανάκι, το οποίο είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά,  β-καροτένιο αλλά και βιταμίνη C. Πέρα απ’ αυτά, ΤΟΝΩΝΕΙ και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας διότι αυξάνει τα επίπεδα σιδήρου και αποτρέπει την ανεπάρκειά του.
Είναι προτιμότερο όταν το σπανάκι μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Επιπλέον, το ελαφρύ του μαγείρεμα ενισχύει τη βιταμίνη Α και επιτρέπει την απελευθέρωση και άλλων θρεπτικών ουσιών.
3. ΣΚΟΡΔΟ
Η αξία του σκόρδου είναι εμφανής στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στις θετικές του επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Απελευθερωθείτε από την ιδιαίτερη μυρωδιά και χρησιμοποιήστε το στα φαγητά σας!! Επιπλέον, το τρόφιμο αυτό με τους φανατικούς οπαδούς και τους ορκισμένους εχθρούς του, αποτελεί δυνατό όπλο και για το κοινό κρυολόγημα χάρη στις αντιμικροβιακές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
4. ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
H περιεκτικότητα των λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος, ο σολομός ή το σκουμπρί σε Βιταμίνη D είναι το κλειδί για την προστασία της άμυνας του οργανισμού μας. Εξίσου, πλούσια σε βιταμίνη D είναι και ο κρόκος αυγού, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μανιτάρια και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά. Τέλος, η έκθεση στον ήλιο ενισχύει την σύνθεσή της και συμβάλει στην κάλυψη των ημερησίων αναγκών μας. Λάβετε υπόψη ότι 10-15 λεπτά στο μπαλκόνι ή τη βεράντα αρκούν και θα με θυμηθείτε!!

5.ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Τα συστατικά που βοηθούν στην προάσπιση της υγείας μας και περιέχονται στα μανιτάρια είναι οι Βιταμίνες του συμπλέγματος B καθώς και αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία. Εσύ όμως ήξερες ότι σημαντικότερο συστατικό είναι οι Β-ΓΛΥΚΑΝΕΣ; Εκεί οφείλεται η προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης!!
6. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
H Βιταμίνη Ε είναι η Νο.1 βιταμίνη για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και περιέχεται στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και αυτό σημαίνει ότι η απορρόφησή της είναι πιο έντονη και χρηστική στις μεμβράνες κυττάρων με υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), όπως είναι και αυτές των πνευμόνων. Έτσι είμαστε ΕΤΟΙΜΟΙ να προλάβουμε και να διαχειριστούμε τις  λοιμώξεις του αναπνευστικού, που προκαλούνται και από τον κορωνοϊό!!
Μισό φλιτζάνι ή περίπου 1 χούφτα αμύγδαλα παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης E.
7. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
Οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν τελευταία ερευνηθεί και οφείλονται στα συστατικά του. Η κουρκουμίνη, έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι είναι ικανή να μειώσει την φλεγμονή, δηλαδή πρακτικά να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα από οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως βακτηριακές, ιικές, ρευματικές και άλλες ασθένειες. Χρησιμοποιήστε κουρκουμά και γενικότερα πολλά μπαχαρικά στα φαγητά σας που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους και τη νοστιμιά που χαρίζουν.

8. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Όλοι γνωρίζουμε ή ..μάλλον δεν γνωρίζουμε σωστά τα φυτοφάρμακα και τα σπρέι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επεξεργασία ορισμένων τροφίμων. Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους, έχοντας στο νου μας τους κινδύνους και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να μας προκαλέσουν.


Βεβαίως καλό είναι πάντα να έχουμε υπόψη τις τακτικές υγιεινής και τα μέτρα που οφείλουμε να λαμβάνουμε ατομικά για την αποφυγή εξάπλωσης και διασποράς του νέου ιού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σας υπενθυμίζω:

  • Σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα αποφεύγοντας την επαφή χεριών με το πρόσωπό μας.
  • Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα ή με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Προτίμησε ποικιλία στην διατροφή σου και συμπεριλάμβανε στα γεύματά σου όσα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα μπορείς. Καταναλώνοντας μόνο ένα από αυτά δεν θα είναι αρκετό για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών είναι η καλύτερη λύση και αυτό το αφήνω πάνω σου!!
Παρ’ όλα αυτά μην ξεχνάμε ότι:
«Κανένα διατροφικό συμπλήρωμα, χάπι ή θρεπτικό συστατικό από μόνο του δεν είναι η πανάκεια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου και την αποφυγή ιώσεων. Οι ελπίδες που σου δίνουν τα συμπληρώματα και οι τροφές που διαφημίζονται, είναι σαν τις ελπίδες να κερδίσεις το τζάκποτ στο τζόκερ.»
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) https://www.nap.edu/read/9810/chapter/8#204
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19929845
3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874115000331?via%3Dihub
________________________________________________________________________________
 

Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now