Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών + Διατροφικές Προτάσεις

Η πιο κοινή αιτία προβλημάτων γυναικείας γονιμότητας, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) επηρεάζει 1 στις 8 νέες γυναίκες και χαρακτηρίζεται από αύξηση ανδρικών ορμονών, με αποτέλεσμα υπερβολική τριχοφυΐα σώματος ή προσώπου, ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως και κύστες στις ωοθήκες. Το PCOS σχετίζεται στενά με μεταβολικά ζητήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανοχή στη γλυκόζη και παχυσαρκία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νωρίτερα από το αναμενόμενο καταστάσεις δυσανοχής στη γλυκόζη, ενισχύοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών χάρη στις οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες τους, είναι οι ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ  ιδιότητες που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη γήρανση και τις ασθένειες. Ένα από αυτά είναι και τα οφέλη της μαντζουράνας κατά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, ένα βότανο που έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα DHEA (πρόδρομο μόριο τεστοστερόνης) και ινσουλίνης σε γυναίκες με PCOS.
Τα φρέσκα βότανα είναι τόσο ισχυρά που ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμη και να τετραπλασιάσει την αντιοξειδωτική ισχύ ενός ολόκληρου γεύματος. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το τσάι μαντζουράνας ήταν ευεργετικό για το PCOS, αλλά δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ … μέχρι τώρα. Η μόνη τέτοια κλινική, τυχαιοποιημένη, μελέτη ελέγχου αφορά την κατανάλωση 2 φλιτζανιών τσαγιού μαντζουράνας καθημερινά έναντι ενός τσαγιού εικονικού φαρμάκου για ένα μήνα, κάτι που φαίνεται ότι επηρέασε ευεργετικά τα ορμονικά προφίλ των ατόμων. Ωστόσο, η μελέτη δεν διήρκησε τόσο ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα συμπτώματα της νόσου βελτιώθηκαν εξίσου.
Υπάρχει κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά;
Λοιπόν, η μείωση της πρόσληψης διαιτητικών γλυκοτοξινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Τις τελευταίες 2 δεκαετίες υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μέσα από μελέτες που υποστηρίζουν σημαντική συμβολή των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) που προέρχονται από τρόφιμα, στο αυξημένο οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή, καταστάσεις συχνές στην αιτιοπαθολογία χρόνιων παθήσεων. Ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Οι γυναίκες με PCOS τείνουν να έχουν σχεδόν διπλάσια επίπεδα AGE στην κυκλοφορία του αίματος.
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας είναι επίσης υψηλότερος στις γυναίκες με PCOS. Δεδομένου ότι τα υψηλότερα επίπεδα AGE βρίσκονται στα ψητά, τηγανητά και μαγειρευτά τρόφιμα «κυρίως ζωικής προέλευσης», είναι πιθανό αυτή η αιτιώδης αλυσίδα να ξεκινά με μια κακή διατροφή;

Για παράδειγμα, ίσως η κατανάλωση πολύ τηγανητού κοτόπουλου να οδηγεί σε παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε PCOS. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που τρώμε σχετίζεται έμμεσα μόνο με το PCOS μέσω της αύξησης βάρους.
ΟΧΙ, επειδή σε αντίστοιχη μελέτη που διεξήχθη φάνηκε ότι η ίδια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων AGE και του PCOS βρέθηκε ακόμα και σε αδύνατες γυναίκες.
Καθώς η χρόνια φλεγμονή και το αυξημένο οξειδωτικό στρες αποτελούν αιτιολογικοί παράγοντες του PCOS, ο ρόλος των AGE συνδέεται με τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές ανωμαλίες που προκαλεί η εμφάνιση του συνδρόμου. Επιπλέον, η συσσώρευση AGE εντός των πολυκυστικών ωοθηκών υποδηλώνει τον πιθανό ρόλο τους στην εξέλιξη της ίδιας της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απλώς να μειώσουμε τις τροφές πλούσιες σε AGE, όπως κρέας, τυρί και αυγά;
Συγκεκριμένα, τα AGE που προέρχονται από τρόφιμα παίζουν ρόλο επειδή η διατροφή είναι μια σημαντική πηγή αυτών των προφλεγμονωδών AGE. Πράγματι, η μείωση αυτών των διαιτητικών γλυκοτοξινών μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση.
Παρ’ όλα αυτά το να μειώσετε την πρόσληψή τους είναι απλό, ασφαλές και εφικτό. Το πρώτο βήμα είναι:

  • να σταματήσετε το κάπνισμα. Οι γλυκοτοξίνες στον καπνό του τσιγάρου συμβάλλουν στην αύξηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου στους καπνιστές.
  • Στη συνέχεια, μειώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGE,
  • αυξήστε την πρόσληψη τροφών που βοηθούν στην αποβολή των AGE από τον οργανισμό σας,
  • και να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, βότανα και μπαχαρικά.
  • Τέλος, η διατροφική πρόσληψη των AGE μπορεί εύκολα να μειωθεί αλλάζοντας απλώς τη μέθοδο μαγειρέματος από χρήση υψηλής θερμοκρασίας σε χαμηλή με υψηλή υγρασία. Με άλλα λόγια, αποφύγετε το ψήσιμο, τον φούρνο και το τηγάνισμα και προτιμήστε τα ψητά κατσαρόλας, στον ατμό ή βραστά.


Αυτό που τρώμε, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το πώς το μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα, το βρασμένο κοτόπουλο περιέχει λιγότερες από τις μισές γλυκοτοξίνες του ψητού κοτόπουλου, αλλά ακόμη και οι τηγανητές πατάτες έχουν λιγότερες από το βραστό κρέας. Μπορούμε επίσης να τρώμε τρόφιμα ωμά, όπως ξηρούς καρπούς που μπορεί να περιέχουν περίπου 30 φορές λιγότερες γλυκοτοξίνες από ότι οι ψημμένοι και μπορούμε να αποφύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε AGE, όπως φουσκωμένα κέικ και νιφάδες δημητριακών πρωινού.
Γιατί έχει σημασία? Επειδή μελέτες έδειξαν ότι η μετάβαση σε δίαιτα χαμηλών AGE μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Ακόμη και μόνο ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε AGE μπορεί να επηρεάσει βαθιά την αρτηριακή λειτουργία μας μέσα σε μόλις δύο ώρες από την κατανάλωση.
«Είναι ενδιαφέρον ότι η ποσότητα των AGE που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης HAGE [υψηλό-AGE] ήταν παρόμοια με τη μέση εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη από τον γενικό πληθυσμό». Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να μειώσουμε τη φλεγμονή στα άτομα, θέτοντάς τους σε δίαιτα χαμηλών AGE, ωστόσο η αύξηση της φλεγμονής είναι λιγότερο εμφανής όταν τα άτομα μεταβαίνουν από την κανονική διατροφή τους σε διατροφή υψηλών AGE.
Έχουμε στοιχεία ότι η μείωση της πρόσληψης AGE βοηθά πραγματικά με το PCOS;
ΝΑΙ. Μέσα σε μόλις 2 μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές από τις βασικές δίαιτες των ατόμων που μετατράπηκαν σε δίαιτα υψηλών AGE και στη συνέχεια σε δίαιτα χαμηλών AGE, με παράλληλες αλλαγές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, το οξειδωτικό στρες και την ορμονική κατάσταση.
Διατροφικές προτάσεις για γυναίκες με PCOS:
–  Ενισχύστε την πρόσληψη ινών για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των ορμονών και στη μείωση της τεστοστερόνης που κυκλοφορεί.
–  Προώθηση της απώλειας βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες.
–  Βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και αποφυγή ανάπτυξης διαβήτη.
–  Βοηθήστε στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως η ακμή και ο ερεθισμός.
–  Εστίαση σε τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
– Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
Φυσικά, συζητήστε αυτές τις παραμέτρους με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης καθώς οι διατροφικές θεραπείες είναι εξατομικευμένες. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για προσωπικές διατροφικές συμβουλές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η απώλεια βάρους είναι ένας παράγοντας για βελτίωση του PCOS. Οι υπέρβαρες γυναίκες πρέπει να βρουν την καλύτερη διαδρομή απώλειας βάρους που τις ταιριάζει. Δεν απαιτείται πάντα περιορισμός θερμίδων για απώλεια βάρους. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται να προσφέρει την καλύτερη λύση. Θα σκεφτόσασταν σε όλο αυτό το άρθρο αν θα μπορούσε να προταθεί μια βέλτιστη διατροφή. Δεδομένου ότι οι γυναίκες με PCOS διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, οποιαδήποτε διατροφή που προάγει την απώλεια βάρους και τον γλυκαιμικό έλεγχο μπορεί να είναι ευεργετική.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25662759/
2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25871778/
3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448830/
4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24722128/
 

Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now