Το πρωινό σου…Βάρος

Οι αυξανόμενοι και πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες είναι μερικοί από τους  παράγοντες που συμβάλλουν  στην εκτόξευση των ποσοστών παχυσαρκίας στην χώρα μας και όχι μόνο.
 
Μήπως λοιπόν παραλείπουμε κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία μας; Πολλές έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένας πολύ βασικός λόγος είναι η άγνοια που υπάρχει για το πρωινό.
 
Το πρωινό εδώ και πολύ καιρό συνιστάται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και αρκετοί ισχυρισμοί αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που το παραλείπουν.
 
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity εξέτασε την υπόθεση ότι υπάρχει μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού σε σχέση με τον έλεγχο του βάρους.  Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν πώς ένα σωστό πρωινό είναι η καλύτερη πρόληψη ενάντια της παχυσαρκίας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο ‘’Pediatrics’’ έδειξε πως οι έφηβοι που τρώγανε καθημερινά πρωινό είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τους εφήβους που έτρωγαν πρωινό περιστασιακά ή ποτέ. Επίσης  η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού συσχετίστηκε αντίστροφα  με την αύξηση του σωματικού βάρους.  Επίσης, συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά πρωινό ήταν πολύ πιο δραστήρια από αυτά που παρέλειπαν το πρωινό, γεγονός που βοηθάει στην μείωση του σωματικού βάρους μέσω της αυξημένης κινητικότητας στην διάρκεια της ημέρας.
 
Στις μέρες μας πολύ άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι η παράλειψη του πρωινού θα τους οδηγήσει στην ‘’πολυπόθητη’’ απώλεια βάρους.  Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτό το μαγικό κλειδί. Ακόμα μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία απέδειξε  ότι η παράληψη του πρωινού δεν είναι ο αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια βάρους και το βάρος ήταν αντιστρόφως ανάλογο προς την ποιότητα του πρωινού, δηλαδή όσο πιο ανθυγιεινές ήταν οι διατροφικές επιλογές στο πρωινό τόσο πιο αυξημένο ήταν το σωματικό βάρους. Για παράδειγμα τα άτομα που δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα στο πρωινό τους και όσοι έτρωγαν μαγειρεμένο πρωινό είχαν τα υψηλότερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος.
 
 
 
Το πρωινό φτιάχνει την διάθεση και τα κιλά
Ένα σωστό και διατροφικά πλήρες πρωινό μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις όσων αφορά την διάθεση αλλά και την πιο θετική αντιμετώπιση του σωματικού μας βάρους και της εικόνας του σώματος μας όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι.
Έρευνα που έγινε σε ενήλικες μη παχύσαρκες γυναίκες εξέτασε αυτές τις επιδράσεις του πρωινού και βρέθηκε ότι οι συμμετέχουσες που κατανάλωναν δημητριακά για πρωινό ένιωθαν πιο πλήρεις, πιο χαρούμενες, χαλαρές, και περισσότερο ικανοποιημένες για το βάρος τους και το σώμα τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν muffins(τηγανίτες) στο πρωινό τους.
 
 
 

Η σωστή επιλογή του πρωινού

Το να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα αλλά και η ποιότητα του πρωινού μας είναι μερικοί από τους πιο ριψοκίνδυνους χειρισμούς για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘’Journal of the American College of Nutrition’’ έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν δημητριακά η ψωμί στο πρωινό τους έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε αντίθεση με τα άτομα που προτιμούν να τρώνε για πρωινό κρέας και/ή αυγά. Η σωστή επιλογή τροφίμων στο πρωινό και όχι η επιλογή τροφίμων υψηλών σε λιπαρά, θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού μας βάρους.
Τέλος έχει δειχθεί ότι η κατανάλωση δημητριακών στο πρωινό προσδίδει μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών αλλά και μια πιο ισορροπημένη ποιότητα διατροφής σε αντίθεση με άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν πρωινό.
 
Από όλα τα προηγούμενα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η παράλειψη του πρωινού δυσχεραίνει την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους και σίγουρα δεν μας θωρακίζει απέναντι στον φαύλο κύκλο της παχυσαρκίας και των παθήσεων που την ακολουθούν. Το γνωστό ρητό, φάε “Πρωινό σας βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας, δείπνο σαν ζητιάνος” έχει μια βάση την οποία πρέπει να έχουμε σαν πορεία στην ζωή μας, για να ανταπεξέλθουμε από το πρωί σε όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η καθημερινότητα. Μπορεί στις μέρες μας σχεδόν όλα να είναι θέμα χρόνου αλλά φροντίστε να αξιοποιήσετε σωστά τον χρόνο για το πρωινό σας το οποίο μπορεί να διασφαλίσει μακροχρόνια αποτελέσματα υγείας.
 
 
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βιβλιογραφία:
 
1)         Ashwell M., An examination of the relationship between breakfast, weight and shape. Br J Nurs. 2010 Oct 14-27;19(18):1155-9
 
2)         Huang CJ, Hu HT, Fan YC, Liao YM, Tsai PS, Associations of breakfast skipping with obesity and health-related quality of life: evidence from a national survey in Taiwan, Int J Obes (Lond). 2010 Apr;34(4):720-5. Epub 2010 Jan 12.
 
3)         Maureen T. Timlin, PhD, Mark A. Pereira, PhD, Mary Story, PhD, Dianne Neumark-Sztainer, PhD, Breakfast Eating and Weight Change in a 5-Year Prospective Analysis of Adolescents: Project EAT (Eating Among Teens), Pediatrics. 2008 Mar;121(3):e638-45.
 
4)         Fernández Morales I, Aguilar Vilas MV, Mateos Vega CJ, Martínez Para MC, Breakfast quality and its relationship to the prevalence of overweight and obesity in adolescents in Guadalajara (Spain), Nutr Hosp. 2011 Oct;26(5):952-8.
 
5)         S P P Tin, S Y Ho, K H Mak, K L Wan and T H Lam, Breakfast skipping and change in body mass index in young children, Int J Obes (Lond). 2011 Jul;35(7):899-906. doi: 10.1038/ijo.2011.58. Epub 2011 Mar 29.
 
6)         Lattimore P, Walton J, Bartlett S, Hackett A, Stevenson L., Regular consumption of a cereal breakfast. Effects on mood and body image satisfaction in adult non-obese women, Appetite. 2010 Dec;55(3):512-21. Epub 2010 Sep 9.
 
7)         Sungsoo Cho, PhD, Marion Dietrich, PhD, Coralie J.P. Brown, MPH, Celeste A. Clark, MS and Gladys Block, PhD, The Effect of Breakfast Type on Total Daily Energy Intake and Body Mass Index: Results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) , Journal of the American College of Nutrition.
 
8)         Priya R Deshmukh-Taskar, MSc, MS, John D Radcliffe, PhD, RD, Yan Liu, MS and Theresa A Nicklas, DrPH, Do Breakfast Skipping and Breakfast Type Affect Energy Intake, Nutrient Intake, Nutrient Adequacy, and Diet Quality in Young Adults? NHANES 1999–2002 , Journal of the American College of Nutrition.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now