Υδατάνθρακες & Ινσουλίνη_Παχαίνουν τα Ζυμαρικά; Συσχέτιση με την Απώλεια Λίπους!

ΥΔΑΝΤΑΘΡΑΚΕΣ & ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ: ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ; ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ!
Πoλλοί ενοχοποιούν τους ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ και την ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ για την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Δεδομένου αυτού πιστεύουν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, θα εξασφάλιζε χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης – και έτσι θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους.
Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για τις θερμίδες, σωστά;; Τι λέει όμως η επιστήμη που κρύβεται πίσω; Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την απώλεια ΛΙΠΟΥΣ;

Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που θεωρεί ότι τα ζυμαρικά ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ; Όλα βασίζονται στο παρακάτω μοντέλο.

  • Τρώμε υδατάνθρακες.
  • Το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία
  • εμποδίζει το σώμα να κάψει λίπος και
  • μεταφέρει λίπος και σάκχαρα μέσω του αίματος στα λιπώδη κύτταρα.

Είναι μια πολύ απλοϊκή εξήγηση στο γεγονός του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου προβλήματος της παχυσαρκίας. Το ερώτημα είναι: Στέκει επιστημονικά;
Καταναλώνοντας συγκεκριμένους υδατάνθρακες – όπως άμυλο και ζάχαρη – αυτοί διασπώνται σε γλυκόζη και απορροφώνται, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (δηλ. σακχάρων) στο αίμα. Το σώμα μας, όμως, προσπαθεί συνεχώς να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης μας διατηρώντας τα σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε ΥΓΙΕΙΣ και τα όργανα μας λειτουργούν σωστά.
(Για παράδειγμα, τα χρόνια αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές στην υγεία.)
Η εμφάνιση της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα με υδατάνθρακες, πυροδοτεί την απελευθέρωση ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ. Η ινσουλίνη είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σταθεροποιεί και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μεταφέροντάς την στους μυς και στα λιπώδη κύτταρα, όπου χρησιμεύει για ενέργεια ή αποθήκευση. Γι ‘αυτό τα άτομα με Διαβήτη Τύπου Ι πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη καθημερινά μέσω ενέσεων ή αντλίας.
Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η γλυκόζη και μετέπειτα η ινσουλίνη στο αίμα.
Βέβαια το κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στον ίδιο αριθμό υδατανθράκων εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως η φυσική κατάσταση, το ποσοστό λίπους ή του τι άλλο τρώνε (για παράδειγμα, ο συνδυασμός λίπους και φυτικών ινών που αποτελεί τύπο υδατανθράκων μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση γλυκόζης, μειώνοντας την απόκριση της ινσουλίνης ή όσο πιο γυμνασμένος είναι κάποιος, τόσο πιο ευαίσθητα είναι τα κύτταρα του στην ινσουλίνη. Δηλαδή, χρειάζεται λιγότερη ινσουλίνη για να μετακινηθεί ίδια ποσότητα γλυκόζης από το αίμα. Γι’ αυτό και οι πιο ενεργοί άνθρωποι όχι μόνο διαχειρίζονται καλύτερα τους υδατάνθρακες αλλά και ωφελούνται από αυτούς.
Εκεί που η ινσουλίνη επιδρά είναι στο ρυθμό που το σώμα καίει λίπος. Και αυτό γιατί η ινσουλίνη αναστέλλει τη λιπόλυση. Δηλαδή όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά, τότε λιγότερα λιπαρά οξέα είναι διαθέσιμα για να τροφοδοτήσουν τους μυς και άλλους μεταβολικά ενεργούς ιστούς. Με αφορμή αυτό, πολλοί εξισώνουν τις αυξήσεις της ινσουλίνης με την «απενεργοποίηση» της ικανότητας του σώματός να καίει λίπος.
Επιπλέον, η ινσουλίνη διεγείρει τη λιπογένεση. Τότε, τα λιπαρά οξέα μεταφέρονται από το αίμα στα λιπώδη κύτταρα και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Κάτι τέτοιο προσπαθούν οι περισσότεροι να αποφύγουν. Ακόμα, η λιπογένεση μπορεί να προκαλέσει τη μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο, ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε σημαντικό θετικό ισοζύγιο υδατανθράκων και θερμίδων και μάλιστα όταν αυτό ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά από τα παραπάνω, μπορεί να συμπεραίνετε ότι η ινσουλίνη είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για την απώλεια λίπους. Τι συμβαίνει πραγματικά;
Ο ΣΚΟΠΟΣ της ινσουλίνης δεν είναι η καύση λίπους. Η ινσουλίνη αναστέλλει τη λιπόλυση επειδή μόλις καταναλώσατε θρεπτικά συστατικά, ειδικά υδατάνθρακες και / ή πρωτεΐνες. Και είναι πιο αποτελεσματικό για το σώμα να χρησιμοποιεί αυτά τα εισερχόμενα θρεπτικά συστατικά για ενέργεια παρά να απελευθερώνει τα ήδη αποθηκευμένα. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες ενεργές ορμόνες που ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ τη λιπόλυση όπως:

  • Γλυκαγόνη,
  • Επινεφρίνη,
  • Νορεπινεφρίνη,
  • Κορτιζόλη

Αντιστοίχως  και στη λιπογένεση, άλλες δραστικές ορμόνες όπως η λεπτίνη και η αυξητική ορμόνη την αναστέλλουν. Για παράδειγμα, ενώ ο υδατάνθρακας είναι το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ινσουλίνη, η πρωτεΐνη διεγείρει επίσης σημαντικά την έκκρισή της. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της ινσουλίνης στο μεταβολισμό δεν είναι απλή: μετριάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το σωματικό βάρος δεν αυξάνεται όταν η ενεργειακή ΠΡΟΣΛΗΨΗ είναι μικρότερη από την ενεργειακή ΔΑΠΑΝΗ. Ή με άλλα λόγια: Η ίδια η ινσουλίνη ΔΕΝ προκαλεί αύξηση βάρους. Πρέπει να τρώτε περισσότερες θερμίδες από ό, τι ξοδεύετε για να υφίσταται αυτό.
Θυμηθείτε ότι, σε υγιείς ανθρώπους, η αύξηση της ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα διαρκεί μόνο μερικές ώρες. Στη συνέχεια επιστρέφει στην αρχική γραμμή, επιτρέποντας την καύση λίπους να ξεκινήσει ξανά. Εάν η πρόσληψη ενέργειας είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ από την ενεργειακή δαπάνη, η ινσουλίνη θα παραμείνει χαμηλή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό επιτρέπει την ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ να συμβαίνει πλήρως, παρά τις σύντομες περιόδους αναστολής της.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ανεξάρτητα από το εάν αποφεύγετε τους υδατάνθρακες ή όχι, υπάρχει ένα αναμφισβήτητο σημείο προσοχής: Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις θερμίδες και την πηγή προέλευσής τους. Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη. Το ίδιο και ένα μήλο. Και τα δύο είναι κυρίως υδατάνθρακες. Αλλά τρώγοντας το μήλο προσλαμβάνετε επίσης ίνες, γεγονός που επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων από το αίμα.

Τελικά:
1) Λάβετε λιγότερη ενέργεια από ό, τι ξοδεύετε.
2) Αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες διατροφής, άσκησης και διαχείρισης άγχους που είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Εάν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή σε λίπος σας βοηθά να το κάνετε αυτό, υπέροχα. Paleo, χορτοφαγική, μεσογειακή, keto, το ονομάζετε; Είναι όλα βιώσιμα και μπορεί να είναι αποτελεσματικά, ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σας!
Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει «καλύτερη διατροφή». Υπάρχει μόνο αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Και αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Μια καθολική, μοναδική, θαυμάσια διατροφή δυστυχώς, δεν υπάρχει.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την απώλεια λίπους – και οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη της υγείας – είναι η εύρεση ενός τρόπου διατροφής που να είναι λογικός, βιώσιμος και ναι, ευχάριστος. Και σίγουρα αυτό είναι ένα μοντέλο στο οποίο όλοι μπορούν να συμφωνήσουν.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.11.001
2) https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1600744
3) http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2018.2933
 

Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now