Χάσε 10 κιλά σε 10 Μήνες!

Ίσως μόνο το 1% του πληθυσμού (ή και λιγότερο) θα ήθελε να είχε το αποτέλεσμα του τίτλου. Το υπόλοιπο 99% θα ήθελε να το έχει σε 10 μέρες και όχι 10 μήνες.
 
Για του λόγου το αληθές, σε 10 μήνες μπορείς να έχεις φυσιολογικά και μεγαλύτερη απώλεια (έως και 20-40 κιλά), εξαρτάται όμως από ποιο σημείο ξεκινάς (πόσα παραπάνω κιλά είσαι), πόσο προσπαθείς και τι παραμέτρους (διατροφή, συχνότητα και τύπος άσκησης και κτλ.) βάζεις στην προσπάθειά σου.
 
Ποιος περιμένει όμως 10 μήνες ε;
‘’Δεν προλαβαίνω πλησιάζει και το καλοκαίρι’’ θα σκεφτόταν ένα ανήσυχο πνεύμα (μεταφορικά).
 
Ας σταθούμε όμως λίγο σε αυτό το 99% του πληθυσμού με την άκρατη ανυπομονησία να απωλέσει μεγάλο ποσό κιλών μέσα σε λίγες μέρες καταφεύγοντας σε ανορθόδοξες μεθόδους (ημέρες αποτοξίνωσης, συμπληρώματα και χάπια από το φαρμακείο, ‘’λιποδιαλυτικά’’ μηχανήματα, λιποδιαλύτες, χειρουργικές επεμβάσεις κτλ.)
 
Όλοι λίγο πολύ τα έχουμε δει σε κάποια διαφήμιση ή τα έχουμε ακούσει.
 
Και αναρωτιέμαι..
Πως μπορείς να περιμένεις μια τόσο γρήγορη απώλεια κιλών μέσα σε λίγες μέρες η εβδομάδες, αν αναλογιστείς το γεγονός ότι σου πήρε αρκετό χρόνο για να τα βάλεις ;;
 
Κατανοητή η ανυπομονησία αλλά δεν μπορείς να εθελοτυφλείς στην πρόσληψη των κιλών που προκάλεσες εν μέρει ο ίδιος στον εαυτό σου και να περιμένεις ένας θαυματουργός εξωτερικός παράγοντας να στα ‘’εξαφανίσει’’ μαγικά.
 
Ότι ξεκινάει από εμάς, πρέπει να ξανα-ξεκινά και να καταλήγει σε εμάς, χωρίς να ‘’ξεφορτωνόμαστε’’ τα σημεία ευθύνης από πάνω μας.
 
Ας βάλουμε όμως λίγο τα πράγματα σε μια σειρά!
 
Το γρήγορο δεν είναι κατ’ανάγκη ουσιαστικό και αποδοτικό.
 
Η γρήγορη απώλεια κιλών μπορεί να σε οδηγήσει:

  • Σε μια αισθητή μείωση του μεταβολισμού σου (έχουμε δομηθεί έξυπνα σαν ανθρώπινα όντα και μια τέτοια άμεση κατάσταση εκλαμβάνεται ως στρεσογόνα επίθεση από τον οργανισμό μας, λαμβάνοντας με την σειρά του κάποιους τρόπους άμυνας.)
  • Σε αυξημένη απώλεια υγρών και πιθανώς μυϊκής μάζας (το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται γρήγορο αλλά όχι ουσιαστικό, καθώς ο στόχος σου είναι να χάνεις το μεγαλύτερο μέρος των κιλών από την λιπώδη μάζα σου.)
  • Σε ένα ευκαιριακό και μη ουσιαστικό αποτέλεσμα το οποίο δεν θα καταφέρεις να το διατηρήσεις όσο θα ήθελες.
  • Σε αυξημένη επιθυμία να ξαναγυρίσεις στις παλιές σου συνήθειες (ΝΑΙ το τσιμπολόγημα, τα γλυκάκια, την καθιστική ζωή) ξεσπώντας και ξαναπαίρνοντας ότι έχασες.
  • Σε αυξημένη στέρηση η οποία και αυτή με τη σειρά της θα σε οδηγήσει στις παλιές συνήθειες (ίσως και σε διπλάσιο και μεγαλύτερο ποσοστό) ‘’φέρνοντας’’ σου πίσω εύκολα τα κιλάκια που έχασες.

 
Ένα μικρό tip πριν συνεχίσουμε. Τα περισσότερα σκευάσματα και νέες ”μέθοδοι” για απώλεια κιλών θα παρατηρήσεις ότι με μικρά γράμματα συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα διατροφής, οπότε καταλαβαίνεις πιο αποδίδει το αληθινό αποτέλεσμα…
 
Και μπορεί να αναρωτηθείς..
 
Κάνα θετικό θα μας πει ή ξέρει να λέει μόνο τα αρνητικά;
 
Το μόνο θετικό λοιπόν είναι η ψυχολογική ανάταση που νιώθει κάποιος όταν βλέπει τα πρώτα γρήγορα αποτελέσματα. Μπορεί να το έχεις βιώσει και εσύ.
Η ανυπομονησία επιβεβαιώνεται και ομαλοποιείται με την χαρά που σου δίνουν τα πρώτα γρήγορα αποτελέσματα ή τα πρώτα μειωμένα νούμερα στη ζυγαριά. Αν συνεχίσει αυτή η ενθαρρυντική κατάσταση σε βάθος χρόνου τότε θα είσαι σίγουρα πολλά επίπεδα πάνω χαρούμενος. Αν όμως διακοπεί ξαφνικά από τις δικές σου δυνάμεις τότε, θα νιώσεις την απογοήτευση επί 10!
 

Και στις 2 περιπτώσεις όμως θα σου λείπει ενδεχομένως ένα βασικό στοιχείο!

 
 
Η άμεση απώλεια κιλών με ανορθόδοξες και μη επιστημονικά μακρόχρονα τεκμηριωμένες μεθόδους, θα σου δημιουργήσει ίσως την σημαντικότερη ‘’απώλεια’’ στη διαδικασία.
 
Δεν θα έχεις καταφέρει αργά και σταθερά να χτίσεις υγιεινές συνήθειες είτε διατροφικά είτε στο κομμάτι της άσκησης είτε στη ζωή σου, οι οποίες πίστεψε με θα σε οδηγούσαν στην διατήρηση των αποτελεσμάτων σε πολλαπλάσιο χρονικό διάστημα από όσο φαντάζεσαι.
Οι μικρές, συνεχείς και συστηματικές αλλαγές πάντα θα σε οδηγούν προς μεγάλα επιτεύγματα. Επιτεύγματα τα οποία αν το θες, θα σου γίνουν βιώματα ζωής, ένα οικείο κομμάτι της καθημερινότητάς σου.
Μπορεί να θέλουν αρκετό χρόνο, να εμπεριέχουν μικρό πόνο αλλά σκέψου ότι κανένας δεν έγινε πρωταθλητής μέσα σε ένα χρόνο ή σε λίγους μήνες!
 

Και για το τέλος θα ήθελα να σου εκμυστηρευτώ μια δικιά μου μικρή ιστορία πάνω σε αυτό το θέμα.

Παλιότερα με τις διαφημίσεις σε λιποδιαλύτες και με τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς, αθώα μου είχε δημιουργηθεί η ιδέα να το δοκιμάσω ( ήθελα και εγώ 6 pack και 8 pack). Οι εικόνες και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες διαφημίσεις θέλουν αρκετή κράτη για να ενδώσεις.
Αυτή την κράτη την είχα καθώς τότε είχα τακτική άσκηση και σπούδαζα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής.
Αυτή η κράτη διατηρήθηκε και δεν δοκίμασα ποτέ καθώς το αντικείμενο της Διατροφής που ήταν η κύρια ασχολία μου και η τακτική ενασχόληση μου πλέον με την γυμναστική, μου είχαν δώσει τα εφόδια στο να είμαι πλέον πεπεισμένος ότι από τα απλά, βασικά και συστηματικά πράγματα έρχονται τα αποτελέσματα και όχι από τα πολλά υποσχόμενα σκευάσματα.
 
Στην ίδια φιλοσοφία προσπαθούμε στη Nutripass, να εντρυφήσουμε και τα άτομα που αναλαμβάνουμε, με κύριο σκοπό η αλλαγή να είναι μακροχρόνια, διατηρήσιμη και το άτομο να αποκτήσει μικρές συνήθειες ζωής και εργαλεία μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ελέγχοντας έτσι τις σκέψεις του, τον εαυτό του και τα αποτελέσματα που θέλει να πετύχει.
 
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now