8 Τρόφιμα για να Αναρρώσεις Γρηγορότερα

Είτε αναρρώνετε από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση, τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνετε μπορούν είτε να βοηθήσουν είτε να εμποδίσουν την ανάρρωσή σας.
Πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, υγιή λιπαρά και πηγές πρωτεϊνών, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη ΦΛΕΓΜΟΝΗ, βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγουν την επούλωση και παρέχουν τα απαραίτητα ΚΑΥΣΙΜΑ για να μπορέσετε να «γεμίσετε τις μπαταρίες σας».

  1. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα, τα χόρτα και τα σέσκουλα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την επούλωση των πληγών, καθιστώντας τα την τέλεια επιλογή.
Τα φυλλώδη χόρτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ΒΙΤΑΜΙΝΗ C, ΜΑΓΓΑΝΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ και ΠΡΟΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική υγεία.
Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και ανοσο-υποστηρικτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής κουερσετίνης, που συγκεντρώνονται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της παραγωγής φλεγμονωδών πρωτεϊνών όπως το TNF-α.
Τέλος, αποτελέσματα ερευνών συνηγορούν στο ότι η κουερσετίνη εμφανίζει και αντι-υπερτασικές δράσεις μέσω διαφόρων μηχανισμών που οδηγούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  1. ΑΥΓΑ

Μετά από επεμβάσεις, το σώμα σας χρειάζεται σημαντικά περισσότερη ΠΡΩΤΕΙΝΗ από την τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια σύσταση (0,8 γρ/ kg σωματικού βάρους). Τα ΑΥΓΑ δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, παρέχοντας 6γρ/μεγάλο αυγό, αλλά και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανοσολογική υγεία και την επούλωση πληγών.
Ολόκληρα τα αυγά περιέχουν βιταμίνες Α και Β12, καθώς και ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο, όλα τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο.

  1. ΣΟΛΟΜΟΣ

Ο σολομός είναι γεμάτος με πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ω-3 λιπαρά. Μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά μπορεί να ενισχύσουν την ανοσοαπόκριση και να μειώσουν τη φλεγμονή όταν λαμβάνονται σε μορφή συμπληρώματος.
Να σημειώσουμε ότι μόλις 85γρ σολομού (1 παλάμη) παρέχει πάνω από το 70% των ημερήσιων αναγκών για σελήνιο, ένα μέταλλο που ρυθμίζει την άμυνα του οργανισμού.

  1. ΜΟΥΡΑ

Τα μούρα γεμίζουν με ΘΡΕΠΤΙΚΑ συστατικά και φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ΑΝΑΚΑΜΨΗ του σώματός σας. Για παράδειγμα, τα μούρα παρέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου – την πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα.
Παρέχουν επίσης, αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που δίνουν στα μούρα το έντονο χρώμα τους, εκτός από την παροχή αντιφλεγμονωδών, αντιικών και ανοσο-υποστηρικτικών ιδιοτήτων.

  1. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ & ΣΠΟΡΟΙ

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την επούλωση.
Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε, μαγγανίου και μαγνησίου. Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας από την κυτταρική βλάβη.
Επιπλέον, μελέτες αναφέρουν ότι η βελτίωση της λειτουργίας των ανοσοκυττάρων οφείλεται στα επαρκή επίπεδα της Βιταμίνης Ε στον οργανισμό, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών.

  1. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, περιέχουν ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗ που προσδίδει κυτταρική προστασία σε περιόδους στρες και ΑΡΓΙΝΙΝΗ που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση τραυμάτων.

  1. ΚΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα κρέατα οργάνων είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Διαθέτουν πολλά ανοσο-υποστηρικτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Β και ο χαλκός, ο οποίος απαιτείται για την παραγωγή συνδετικού ιστού και κολλαγόνου
Η βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή απόκριση των ανοσοκυττάρων, βοηθά στην αναστολή των φλεγμονωδών κυττάρων και είναι κρίσιμη για την υγεία του δέρματος και την επούλωση τραυμάτων
Επιπλέον, τα κρέατα οργάνων είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση και ασθένεια.

  1. ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως οι γλυκοπατάτες, είναι σημαντική για την ανάκαμψη. Οι υδατάνθρακες όχι μόνο παρέχουν την ΕΝΕΡΓΕΙΑ που χρειάζονται τα κύτταρα για επούλωση, αλλά και ένζυμα που βοηθούν στην αποκατάσταση.
Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές πηγές υδατανθράκων που είναι γεμάτες με ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ φυτικές ενώσεις, βιταμίνες και μέταλλα – συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, των καροτενοειδών και του μαγγανίου.
Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε το σώμα σας να επουλωθεί εκτός από μια υγιεινή διατροφή είναι η ανάπαυση και ο επαρκής ύπνος αλλά και η σωστή ενυδάτωση ειδικά σε περίπτωση που οι ανάγκες είναι αυξημένες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όταν αναρρώνετε από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και από καταστάσεις στρες και άγχους, θα πρέπει να τροφοδοτείτε το σώμα σας με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που προάγουν την ανάρρωση και την αποκατάσταση.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) https://doi.org/10.3390/molecules22020209
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5391568/
3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30501009/

Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now