8+1 Λόγοι που νιώθεις συνέχεια ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ
Αποφασίζεις να αρχίσεις υγιεινή διατροφή για να χάσεις τα κιλά που θες, αλλά κάτι σε εμποδίζει στην προσπάθειά σου. Αυτό το «κάτι» είναι η ΠΕΙΝΑ. Ενώ έχεις όλη την θέληση και είσαι αποφασισμένος να ΑΛΛΑΞΕΙΣ, ακούς συνέχεια το στομάχι σου να γουργουρίζει και να σου ζητάει φαγητό.
Η πείνα είναι η ορμονική απάντηση του οργανισμού στην έλλειψη ενέργειας. Ωστόσο, η πείνα επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, τους οποίους θα σου ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ.
- Δεν πίνεις αρκετό ΝΕΡΟ.
Και όμως, μπορεί τελικά να μην πεινάς, αλλά να διψάς. Πολλές φορές, ο οργανισμός μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι πεινάς, δοκίμασε να πιεις λίγο νερό.
Σε μια μελέτη, 14 άτομα που ήπιαν 2 φλιτζάνια νερό πριν από ένα γεύμα κατανάλωσαν σχεδόν 600 λιγότερες θερμίδες από όσους δεν ήπιαν νερό πριν από το γεύμα τους.
- Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται κυρίως στο κρέας, στο κοτόπουλο, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Εσύ το ήξερες πως η πρωτεΐνη σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος; Μελέτες δείχνουν ότι
Εάν αυτά τα τρόφιμα δεν ανήκουν στο διαιτολόγιό σου, ήρθε η ώρα να τα συμπεριλάβεις.
- Παραλείπεις τα ενδιάμεσα γεύματα.
Εάν παραλείπεις τα ενδιάμεσα σνακ, είναι λογικό να νιώθεις συνέχεια πεινασμένος. Προσπάθησε να βάλεις στην καθημερινότητά σου κάποια εύκολα και θρεπτικά σνακ. Εγώ σου προτείνω ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, ρυζογκοφρέτες και φυσικά τα αγαπημένα μας φρούτα!
- Δεν τρως αρκετές φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος για αρκετή ώρα. Εάν νιώθεις συνέχεια πεινασμένος, προσπάθησε να εντάξεις στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
- Τρως πολύ γρήγορα.
Όταν τρως γρήγορα ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να λάβει το σήμα ότι χόρτασες και να εκκριθούν οι απαραίτητες ορμόνες. Έτσι, καταλήγεις να υπερκαταναλώνεις τροφή χωρίς να το καταλάβεις και μετά να νιώθεις πάλι πεινασμένος.
- Δεν κοιμάσαι σωστά.
Κοιμάσαι σωστά; Κοιμάσαι 8 ώρες την ημέρα; Και όμως, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού αλλά και για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ο ύπνος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών ορμονών, μία από τις οποίες είναι και η γκρελίνη, η ορμόνη που αυξάνει την όρεξη. Η έλλειψη ύπνου, λοιπόν, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, αλλά και της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη, η λεγόμενη ορμόνη του στρες, αυξάνει και αυτή με τη σειρά της την όρεξη και σε κάνει να αισθάνεσαι πεινασμένος.
Σε μια μελέτη, 15 άτομα που έμειναν άυπνοι μόνο για 1 νύχτα ανέφεραν ότι ήταν πολύ πιο πεινασμένοι και επέλεξαν κατά 14% μεγαλύτερο μέγεθος μερίδας, σε σύγκριση με μια ομάδα που κοιμήθηκε για 8 ώρες.
- Έχεις πολύ άγχος.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η ορμόνη η οποία παράγεται σε αυξημένα επίπεδα όταν έχουμε άγχος είναι η κορτιζόλη. Αυτή η κορτιζόλη είναι ένοχη όχι μόνο για την αύξηση της όρεξης, αλλά και για την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.
Σε μία έρευνα συγκρίθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 350 νεαρών κοριτσιών. Τα κορίτσια που είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν πιο πιθανό να υπερκαταναλώσουν φαγητό σε σχέση με εκείνα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες. Επίσης, τα κορίτσια που είχαν περισσότερο άγχος ανέφεραν υψηλότερες προσλήψεις ανθυγιεινών σνακ.
- Πίνεις πολύ αλκοόλ.
Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όταν πίνεις πολύ αλκοόλ, χάνεις τον αυτοέλεγχό σου. Αυτός είναι, λοιπόν, ένας λόγος που σε κάνει να τρως περισσότερο. Επίσης, όμως, το αλκοόλ σε αφυδατώνει και όπως είπαμε και πιο πάνω, ο οργανισμός μας τείνει να μπερδεύει την ΠΕΙΝΑ με τη ΔΙΨΑ.
- Λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή.
Πολλά είναι τα φάρμακα που αυξάνουν την όρεξη. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Προτού, λοιπόν, σκεφτείς ότι κάτι πάει λάθος με τον οργανισμό σου και νιώθεις συνέχεια πεινασμένος, σκέψου μήπως οφείλεται σε κάποιον από του παραπάνω λόγους. Εάν βρεις την αιτία, θα βρεις και τον τρόπο να την αντιμετωπίσεις, ώστε να νιώθεις χορτάτος δίχως να τρως πολύ. Η παρατήρηση των διατροφικών σου συνηθειών και των σημάτων που σου στέλνει ο οργανισμός σου είναι το Α και το Ω στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος!
ΒΙΟΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893719
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428257
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849045/
________________________________________________________________________________
Γράφει η Μπαλατσούρα Δανάη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass