Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση-Μήπως πάσχεις και εσύ;

Όχι δεν προσπαθώ να σε τρομάξω, προσπαθώ μόνο να σε προειδοποιήσω. Το ήξερες ότι 4 στους 10 Έλληνες παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ μόνο 1 στους 10 το γνωρίζει;
Τί είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ);
Η ΓΟΠΝ είναι μία παθολογική κατάσταση του πεπτικού συστήματος, κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Συμβαίνει συνήθως λόγω της χαλάρωσης του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη χαλάρωση είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, καθώς και γενετικοί παράγοντες. Επίσης, άλλα αίτια είναι η διαφραγματοκήλη, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση ( λόγω σπλαγχνική παχυσαρκίας), τα φάρμακα (όπως νιτρικά, ασπιρίνη) και το αλκοόλ. Βέβαια, μπορεί να εμφανισθεί και σε καταστάσεις υψηλού άγχους ή και στην εγκυμοσύνη.
Πως θα καταλάβω ότι πάσχω από ΓΟΠΝ;
Κάποια συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Οπισθοστερνικό καύσος (δηλαδή καούρες)
  • Όξινες αναγωγές
  • Πόνος στο στήθος (μη καρδιακής αιτιολογίας)
  • Χρόνιος βήχας, λαρυγγίτιδα
  • Δυσφαγία, δυσκαταποσία
  • Σπάνια, αιμορραγία

Εάν λοιπόν ταλαιπωρείσαι από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε τον γιατρό σου ώστε να μάθεις εάν τελικά πάσχεις από ΓΟΠΝ.
Ας δούμε όμως μερικούς τρόπους αντιμετώπισης..
Πως μπορώ να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τη ΓΟΠΝ;

  1. Κατάλληλη Διατροφή
  2. Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Σύμφωνα με μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που έγινε το 2006 φάνηκε πως υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος και της παρουσίας ΓΟΠΝ σε πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες.

  1. Διακοπή καπνίσματος
  2. Αύξηση σωματική δραστηριότητας, όχι όμως κοντά στα γεύματα
  3. Αποφυγή κατάκλισης 2-3 ώρες μετά το γεύμα, 30 λεπτά όρθια θέση μετά το φαγητό
  4. Να ξαπλώνεις και να κοιμάσαι από την αριστερή πλευρά
  5. Κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι εννοώ με την κατάλληλη διατροφή. Υπάρχουν κάποιες απλές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις εάν πάσχεις από ΓΟΠΝ.
Διατροφικές οδηγίες για ΓΟΠΝ

  • Αποφυγή λίπους (λιπαρά κρέατα όπως αρνί, χοιρινό και μοσχάρι με ορατό λίπος, σαλάμι, λιπαρά τυριά, πλήρη γαλακτοκομικά) και γλυκών (γιατί χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα που σου ανέφερα πιο πάνω)

  • Να αποφεύγεις καυτερά τρόφιμα, καρυκεύματα,, μπαχαρικά , κρεμμύδι, σκόρδο, χυμούς, ντομάτα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), αναψυκτικά, καφέ και τσάι
  • Αποφυγή αλκοόλ
  • Μικρά και Συχνά γεύματα

Συμπέρασμα
Εάν υποπτεύεσαι ότι πάσχεις από ΓΟΠΝ πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γαστρεντερολόγο ώστε να μάθεις εάν τελικά ισχύει. Εάν πάσχεις από ΓΟΠΝ είναι απαραίτητο να μιλήσεις με έναν επαγγελματία διατροφολόγο, ώστε να σε εκπαιδεύσει σωστά και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τη διατροφή σου ανάλογά βέβαια με τις δικές σου μοναδικές ανάγκες, συνήθειες, τρόπο ζωής και στόχους.
Το ξέρω ότι οι διατροφικές οδηγίες που σου ανέφερα παραπάνω δεν είναι εύκολο να τις ακολουθήσεις από τη μία ημέρα στην άλλη. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, όμως, θα καταφέρεις να κάνεις αυτές τις αλλαγές πραγματικότητα, δίχως πολύ κόπο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Papatheodoridis GV1, Karamanolis DG. Prevalence and impact of upper and lower gastrointestinal symptoms in the Greek urban general population. Scand J Gastroenterol. 2005;40:412-21.
Corley DA, Kubo A. Body mass index and gastroesophageal reflux disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2006;101:2619–2628.
Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014; 5: 105–112
________________________________________________________________________________
 
Γράφει η Μπαλατσούρα Δανάη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now