Superfoods: Υπερτερούν σε σχέση με τα Υπόλοιπα Τρόφιμα ;
Επικρατεί βομβαρδισμός από τρόφιμα που παρουσιάζονται ως ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ. Τα θεωρούμενα superfood κερδίζουν έδαφος έναντι άλλων τροφίμων και αν σε έχουν προβληματίσει και σένα, δεν είσαι ο μόνος.
Είναι άραγε αληθινές οι ‘’ξεχωριστές’’ τους ιδιότητες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοινά τρόφιμα;;
Ή το μάρκετινγκ κάνει και εδώ αισθητή την παρουσία του;;
Σίγουρα ο τίτλος superfood δεν αποτελεί μία διαφορετική ομάδα τροφίμων αφού δεν έχει αποδοθεί από επιστήμονες διατροφολόγους αλλά από την διεθνής βιομηχανία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο τρόφιμο που αποτελεί το ΚΛΕΙΔΙ για την προάσπιση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Σε γενικές γραμμές, στις υπερτροφές ανήκουν τρόφιμα των οποίων η υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά παρέχει ένα ή περισσότερα οφέλη για την υγεία.
Επειδή ο όρος SUPERFOOD θα μας συντροφεύει και στο μέλλον, παρακάτω παραθέτονται μερικά από αυτά.
- ΣΠΟΡΟΙ CHIA
Σας φαίνονται μικροί στο μάτι;;; Παρά το μικρό μέγεθός τους είναι πλούσιοι σε σίδηρο, μαγνήσιο και αμινοξέα εφοδιάζοντάς σας με ενέργεια. Περιέχουν επίσης, πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και ασβέστιο και μειώνουν τη χοληστερόλη χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Προσθέστε τες σε porridge βρώμης, γιαούρτι ή φτιάξτε κέικ με σπόρους Chia για ένα δυνατό πρωινό!
- ΜΟΥΡΑ GOJI
Έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος στην υγεία, μέσα από έρευνες. Αναλογικά με το βάρος τους, έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε πρωτεΐνη, φυτική ίνα αλλά και σε Βιταμίνη C, δηλαδή, τα 100γρ από μούρα goji έχουν 11γρ πρωτεΐνης έναντι του 1γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ μύρτιλλου. Γενικά περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και έχουν και αυτά ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
- ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, καταπραΰνει συμπτώματα κρυολογήματος και πυρετού χάρη στο μαγνήσιο, το χρώμιο και το ψευδάργυρο που περιέχει, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καλή ροή του αίματος. Προλαμβάνει τους τραυματισμούς τονώνοντας το ανοσοποιητικό και δρα στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Αν θέλουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το τζίντζερ έχει αντιβακτηριακή δράση ιδίως στη στοματική κοιλότητα χάρη σε κάποιες ουσίες που λέγονται gingerols. Επιπροσθέτως βοηθάει στη καταπολέμηση της ναυτίας, του στοματικού έλκους κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο και στην εγκυμοσύνη. Τέλος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ζαχάρου και της χοληστερίνης.
- ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, συμβάλουν στο αίσθημα κορεσμού, ενώ τα καροτενοειδή που περιέχουν ενισχύουν την υγεία των ματιών. Βοηθούν στην σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, στον μεταβολισμό και αποτελούν ασπίδα ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ευρήματα μελετών. Επιπροσθέτως είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, συγκεκριμένα 1 ολόκληρο αβοκάντο περιέχει το 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα.
- ΣΟΛΟΜΟΣ
Ξεχωρίζει από τα άλλα ψάρια λόγω των υψηλών ποσοστών ω-3 λιπαρών που περιέχει σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Ενισχύει τους μυϊκούς ιστούς, την μνήμη, θωρακίζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προστατεύει από εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, δυναμώνει και κάνει λαμπερά τα μαλλιά και την επιδερμίδα. Έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια. Επιλέγουμε άγριο φρέσκο σολομό και αποφεύγουμε τους σολομούς των ιχθυοκαλλιεργειών.
- ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Οι «χρυσοί» σπόροι είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και βιταμίνες! Η κατανάλωσή τους συνδέεται με μείωση της χοληστερόλης. Έχουν αντικαρκινική δράση, λειτουργούν προστατευτικά υπέρ της οστικής πυκνότητας, όπως επίσης έχουν ευεργετική δράση και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μια κουταλιά λιναρόσπορου πάνω στα δημητριακά, το γιαούρτι ή τις σαλάτες, προσφέρει φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο. Κυρίως όμως περιέχει τις λιγνάνες, φυτοχημικές ουσίες που δρουν ως οιστρογόνα στον οργανισμό.
- ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες, καθώς περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και μπορεί να καταναλωθεί ως χυμός ή αφέψημα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει τον μεταβολισμό και χαρίζει τόνωση και ενέργεια. Περιέχει περισσότερα από 190 φυσικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή), βιταμίνες Α, Ε, C, μέταλλα και ω-3 λιπαρά οξέα. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένος σπόρος, κάψουλα που περιέχει έλαιο ιπποφαούς κ.ά. Τα οφέλη του για την υγεία προκύπτουν κυρίως από την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και από την σημαντική αντιοξειδωτική του προστασία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Κλείνοντας είναι σημαντικό το ότι η επίτευξη βέλτιστης υγείας μέσω της ποικιλίας τροφίμων και της υγιεινής διατροφής είναι κάτι περισσότερο από το να εστιάζουμε σε μία ή δύο από τις τελευταίες τάσεις των τροφίμων. Η συμπερίληψη ορισμένων ή όλων των τροφίμων σε αυτήν τη λίστα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία σας και μπορεί να αποτρέψει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.
Να θυμάστε: “Variety is the best Superfood”
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) https://doi.org/10.1111/1750-3841.15003
2) 10.1016/j.jacl.2015.10.011
3) 10.1002/pca.1353
Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass