Βιταμίνη Β12: γιατί την χρειάζεσαι;

Αρκετοί θα έχετε ακούσει ότι όποιος δεν καταναλώνει κρέας ή είναι χορτοφάγος ενδέχεται να έχει έλλειψη αυτή της βιταμίνης. Ας αναλύσουμε τις λειτουργίες αυτής της βιταμίνης στο σώμα μας.
Μείνετε μαζί μου στην ανάγνωση και θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για αυτήν.
 
Που την χρειάζεται το σώμα μας;
Την χρειάζεται για να φτιάξει ερυθρά αιμοσφαίρια, νεύρα, DNA καθώς και για να εκτελέσει και άλλες λειτουργίες.
Η δοσολογία για έναν μέσο ενήλικα είναι 2,4 mgr ανά ημέρα.
Όπως οι περισσότερες βιταμίνες, έτσι και η Β12 δεν μπορεί να παραχθεί από το ανθρώπινο σώμα, για αυτό πρέπει να την λαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της τροφής ή μέσω συμπληρώματος (ιδιαίτερα σε χορτοφάγους, όπως θα καταλάβετε και παρακάτω).
Και εκεί ακριβώς προκύπτει ένα ‘’μικρό κενό’’ καθώς μερικοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς πηγές Β12 για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, μερικοί άλλοι δεν έχουν την ικανότητα να την απορροφούν πλήρως, άσχετα με το πόση ποσότητα προσλαμβάνουν.
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους ανθρώπους όπου περίπου το 3,2 % των ηλικιωμένων πάνω από τα 50 έχει σοβαρά χαμηλά επίπεδα και πάνω από το 20% είναι κοντά στην έλλειψη.
 
Υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύεις;
Μην προτρέξεις να τρομοκρατηθείς άφοβα, καθώς ναι μεν υπάρχουν πολλές αιτίες έλλειψης βιταμίνης Β12, αλλά οι 2 πιο συχνές είναι η χορτοφαγική διατροφή και όταν κάποιος/α υποβάλλεται σε εγχειρήσεις απώλειας βάρους. Οπότε αν δεν ανήκεις σε μια από τις δύο αυτές κατηγορίες δεν τρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ως προς τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σου.
 
Όμως γιατί οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη;
Ένας βασικός λόγος είναι το ότι τα φυτά δεν παράγουν βιταμίνη Β12. Τα μοναδικά τρόφιμα που την περιέχουν είναι τα κρέατα, τα αυγά, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Οι αυστηρά χορτοφάγοι και οι vegans είναι σε μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν έλλειψη Β12 αν δεν καταναλώνουν δημητριακά τα οποία είναι εμπλουτισμένα σε αυτή ή αν δεν παίρνουν ένα συμπλήρωμα.
Επιπλέον οι άνθρωποι που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση στο στομάχι για απώλεια βάρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες χαμηλών επιπέδων Β12 γιατί λόγω της επέμβασης επηρεάζεται η ικανότητα του σώματος να απορροφά την βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα.
Επιπλέον σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn, επειδή επηρεάζεται η απορρόφηση τροφής, μπορεί να υπάρξει έλλειψη Β12. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε αυτές τις νόσους μπορεί να ελαττώσουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι, το οποίο χρειάζεται για την απορρόφηση της Β12.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στους ηλικιωμένους όπου με το πέρας της ηλικίας μειώνεται η έκκριση οξέος στο στομάχι.
 
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μου δείχνουν αν έχω έλλειψη;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι μια κατάσταση η οποία θα αργήσει να φανεί, προκαλώντας συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται σταδιακά και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
– δυσκολία στο περπάτημα
– αναιμία
– παράξενες αισθήσεις, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια ή της πατούσες
– πρήξιμο ή φλεγμονή στη γλώσσα
– κιτρίνισμα του δέρματος
– δυσκολία στην σκέψη ή απώλεια μνήμης
– παράνοια ή ψευδαισθήσεις
– αδυναμία
– κόπωση
Η πρόωρη διάγνωση ανεπάρκειας Β12 με αιματολογικές εξετάσεις ή με τη συμβολή του γιατρού αλλά και η θεραπεία είναι αρκετά σημαντικά καθώς αν δεν καλυφθούν τα επίπεδα τότε η έλλειψη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.
 
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που θα πρέπει να φοβούνται για ανεπάρκεια;
Μαζί με τις δυο προαναφερθέντες περιπτώσεις (χορτοφαγία και άτομα που έχουν κάνει επέμβαση απώλειας βάρους) καλό είναι να ελέγχονται τα επίπεδα Β12 και σε άτομα τα οποία:
àείναι άνω των 40
àπαίρνουν ορισμένα φάρμακα όπως αναστολείς της αντλίας πρωτονίων ή των H2 υποδοχέων (π.χ. Nexium, Prevacid, Pepcid ή Zantac)
àλαμβάνουν μετφορμίνη (φάρμακο για τον διαβήτη)
 
Τι κάνω για να αποκαταστήσω τα επίπεδα στα φυσιολογικά;
To πρώτο βήμα είναι να αλλάξεις κάποια βασικά στοιχεία στην διατροφή σου, όπως αναφέραμε παραπάνω, και να καταναλώνεις αρκετά πιο συχνά πηγές Β12 (κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά κτλ). Αν δεν γίνεται να αλλάξει το διατροφικό κομμάτι, επειδή είσαι χορτοφάγος ή για κάποιο άλλο λόγο, τότε θα χρειαστεί να καταναλώνεις πιο συχνά δημητριακά, ψωμί και προϊόντα εμπλουτισμένα σε Β12 ή να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα το οποίο θα σου προσφέρει την απαραίτητη δοσολογία.
Επιπλέον αν είσαι άνω των 50 όπου η κάλυψη των επιπέδων είναι πιο δύσκολη τότε η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι ένα συμπλήρωμα.
 
Συμπερασματικά
Όπως και άλλες βιταμίνες στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και η Β12 συμβάλλει σε ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας.
Αν εμπίπτεις στις παραπάνω κατηγορίες που αναφέραμε καλό είναι να έχεις στο πίσω μέρος τους μυαλού σου τον έλεγχό της και με την βοήθεια του ειδικού να βρεις τις κατάλληλες λύσεις για εσένα.
 
Πηγή: Harvard Medical School

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now