Γλυκομαννάνη: Έχει Αποτέλεσμα ή είναι άλλο ένα Μαγικό Φίλτρο;

Ξεκινώντας μια προσπάθεια απώλειας βάρους, ψάχνουμε να βρούμε μια βολική και εύκολη λύση για να χάσουμε κιλά. Κάπως έτσι ενδεχομένως έχουμε ακούσει και για την περίφημη γλυκομαννάνη, ένα σύνολο φυτικών ινών που αναφέρεται ότι προορίζεται για απώλεια βάρους.
Υπάρχει ωστόσο κάποια επιστημονική βάση γύρω από αυτό ;  Ή αποτελεί άλλο ένα σενάριο που δημιουργήθηκε για λόγους marketing;

Η γλυκομαννάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού konjac ή elephant yam (Amorphophallus konjac). Οι δράσεις που προκαλεί μεγιστοποιούνται όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με την κατανάλωση νερού όπου σχηματίζει μια ογκώδη, παχύρευστη γέλη (gel). Στόχο έχει την αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας και συνεπώς την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας τροφής και θερμίδων.

Συναντάται σε μίγματα ποτών και τροφίμων όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά, είναι κύριο συστατικό των shirataki και των noodles, επίσης διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Η δοσολογία που συνίσταται είναι 3 γραμμάρια την ημέρα διαιρεμένα σε 3 μερίδες του 1 g  μαζί με 1 ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα κάτι που όταν δοκιμάστηκε για τέσσερις εβδομάδες συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση στη συχνότητα της εντερικής λειτουργίας & με μείωση της ανάγκης για χρήση φαρμάκων.
Ακόμα σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει στην μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων & στην ρύθμιση της δυσκοιλιότητας.

  • Σε μετα-ανάλυση 14 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, η κατανάλωση γλυκομαννάνης φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. (κατά 7,4mg/dL),
  • ενώ σε μελέτη του 2017 που διεξήχθη σε μικρό δείγμα παιδιών με δυσκοιλιότητα παρατηρήθηκε ότι αυξάνει τις κενώσεις χωρίς να συνδέεται με την συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων.


Αντιθέτως σε μελέτη του 2013 που διεξήχθη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς τα συμπληρώματα γλυκομαννάνης που χορηγήθηκαν σε διάστημα 8 εβδομάδων ήταν καλά ανεκτά, αλλά δεν φάνηκε να προάγουν την απώλεια βάρους ή να μεταβάλλουν σημαντικά τη σύσταση του σώματος, την πείνα / πληρότητα ή τους δείκτες λιπιδίων & γλυκόζης.
Το 2014, μετα-ανάλυση των ήδη υπαρχόντων μελετών που είχαν δημοσιευθεί σχετικά με την γλυκομαννάνη (συμπεριλήφθηκαν οι 9 μελέτες από τις 18) κατέληξε ότι η ουσία βοηθάει ελάχιστα στην απώλεια βάρους.
Έστω ότι μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει την απώλεια βάρους.. ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ;

Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούν ότι το πιο βασικό και δύσκολο κομμάτι σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι η διατήρηση της απώλειας. Μέχρι πότε θα λαμβάνουμε γλυκομαννάνη για να είμαστε χορτάτοι ; Κάποια στιγμή ενδεχομένως να φτάσουμε το επιθυμητό βάρος για το σώμα μας. Πώς θα το διατηρήσουμε;
Πριν σπεύσουμε να προμηθευτούμε όποιο μαγικό φίλτρο μας υπόσχεται γρήγορη και εύκολη απώλεια, καλύτερα να το ξανασκεφτούμε. Αν εστιάσουμε στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών και κατά συνέπεια του τρόπου ζωής τότε η αλλαγή θα είναι μακροπρόθεσμη. Αρκεί να δούμε την προσπάθεια με άλλο μάτι, σαν μια ευκαιρία για βελτίωση ή σαν ένα ταξίδι που πηγάζει από μέσα μας και μόνο έτσι θα έχουμε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε το κάθε εμπόδιο που προκύπτει.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. 6133/apjcn.032016.03
  2. 1155/2013/610908
  3. 1080/07315724.2014.870013


Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now