Η διατροφή σαν λύση στο “HANGOVER”

Hangover

Και ποιος δεν έχει βρεθεί σε δυσμενή θέση μετά από αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με το λεγόμενο Hangover. 

Hρθε η ώρα να σας δώσουμε κάποια χρήσιμα TIPS για να φύγετε από αυτή την κατάσταση. 

Αρχικά το αλκοολικό hangover ορίζεται ως η εμφάνιση διαφόρων δυσάρεστων φυσιολογικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που ακολουθούν την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοόλ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ~ 10 ώρες,  και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ή ακόμα και περισσότερο από 24 ώρες. Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει συγκεκριμένα όργανα ή συστήματα όπως ο εγκέφαλος , η γαστρεντερική οδός ,το ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχουν εντοπίστηκαν πάνω από 47 συμπτώματα hangover  με τα πιο κοινά συμπτώματα να είναι κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία και μειωμένη προσοχή.

Κατανάλωση Τροφής

Η πρόσληψη τροφής έχει σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό του αλκοόλ, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Για παράδειγμα, σε σχέση με τη νηστεία, η κατανάλωση τροφών πριν ή μαζί με το αλκοόλ μειώνει τη μέγιστη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα , μειώνει την απορρόφηση και επιβραδύνει τον μεταβολισμό . Συγκεκριμένα, τα γεύματα «υψηλής ενέργειας» μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό του αλκοόλ και να μειώσουν την υποκειμενική δηλητηρίαση

 

Θρεπτικά συστατικά

Τα δύο θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του αλκοόλ  είναι  το νικοτινικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Aυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τον αποτελεσματικό μεταβολισμό του αλκοόλ λόγω ότι παίζουν ρολό στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική οξείδωση του.

Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε νικοτινικό οξύ περιλαμβάνουν εκείνα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νιασίνης ή τρυπτοφάνης, όπως κρέας, ψάρι και πουλερικά, αβοκάντο, φιστίκια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μανιτάρια.

Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο είναι το κρέας, τα οστρακοειδή (π.χ. στρείδια) και τα όσπρια, όπως οι φακές και τα φασόλια.

 

Επίδραση φρούτων και λαχανικών στον μεταβολισμό του αλκοόλ.

Το αχλάδι παρουσιάζει την υψηλότερη θετική επίδραση στον μεταβολισμό του αλκοόλ και  ακολουθούν το ο πορτοκάλι και το γλυκό λάιμ . Μεταξύ των  λαχανικών η ντομάτα και το κρεμμύδι παρουσιάζουν τις υψηλότερες θετικές επιδράσεις.

Επίδραση γαλακτοκομικών προϊόντων και αφεψημάτων

Στα γαλακτοκομικά  το τυρί τσένταρ  σχετίζεται  θετικά με τον μεταβολισμό του αλκοόλ όπως και το μαύρο –πράσινο τσάι σε μικρότερο βαθμό .

Η κατανάλωση καφέ μετά την κατανάλωση αλκοόλ θα  επιβραδύνει τον ρυθμό αποβολής της αιθανόλης και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να προτιμάται κατά τη διάρκεια του hangover.

 

Ιδανικός συνδυασμός  τροφών

Ένα ρόφημα  που περιέχει αχλάδι (65% v/v), γλυκό λάιμ (25% v/v) και νερό καρύδας (10% v/v) θα μπορούσε να ενισχύσει τη δραστηριότητα συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων ενώ ταυτόχρονα η γεύση είναι αρκετά γευστική και αποδεκτή .

Η κατανάλωση αυτού του ροφήματος με τυρί τσενταρ και ντομάτες μπορεί να ανακουφίσει περαιτέρω τα συμπτώματα του hangover.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκύπτουν από το λεγόμενο “Hangover”. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πώς αν επιλέξουμε σωστές και υγιεινές διατροφικές επιλογές η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ώς θεραπεία.  Επιλέγοντας υγιεινά τρόφιμα και τηρώντας αυτές τις απλές συμβουλές.

 

Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης,

“Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο η τροφή σου”.

 

Γράφει ο Νιάος Eμμανουήλ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc-MSc

Επ. Συνεργάτης Nutripass

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now