5 Σημάδια ότι το Πρόγραμμα Διατροφής σας έχει.. Αποτέλεσμα

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν σημειώνετε ΠΡΟΟΔΟ ως προς την προσπάθεια σωματικής αλλαγής σας; Η σωματική αλλαγή είναι ένα ευρύτερο σύνολο πραγμάτων.
Όπως είναι γνωστό από τους περισσότερους ειδικούς: «Η ζυγαριά του μπάνιου μας σπάνια αναγνωρίζει τα ορόσημα που βρίσκονται στο δρόμο μας προς ένα πιο υγιές σώμα».
Το ΣΩΜΑ μας είναι περίπλοκο και λειτουργεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Αλλάζει με πολλούς τρόπους – τρόπους που συχνά είναι ασταθείς. Αισθανόμαστε και λειτουργούμε αλλιώς σε σχέση με άλλους ανθρώπους, χωρίς πάντα να γνωρίζουμε ακριβώς πώς.
Πολύ πριν χάσουμε βάρος, μικρά ΣΗΜΑΔΙΑ προόδου κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Η μαγεία του να ανακαλύπτεις το σώμα σου και να διαβάζεις τα σημάδια που σου δίνει είναι κίνητρο μέσα σε όλη την προσπάθεια. Μας κάνουν να νιώθουμε ότι μπορούμε να επιμένουμε τις πιο δύσκολες στιγμές της αλλαγής των συνηθειών μας, ή να μαθαίνουμε νέες δεξιότητες.

Για την επίτευξη των στόχων μας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τα σημάδια προόδου καθώς και το ποιοι είναι καλύτεροι δείκτες από ένα νούμερο στη ζυγαριά.

  1. Νιώθετε ικανοποιημένοι-χορτάτοι μετά τα γεύματα

Νιώθεις ποτέ ότι πεινάς όλη την ώρα; Δηλαδή να ξέρεις ότι πρέπει να “πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου”, αλλά να μην μπορείς να “βρεις τη δύναμη” για να αφήσεις το πιρούνι και να σταματήσεις; Καθώς χωνεύουμε το φαγητό μας, το έντερο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για το πόση ενέργεια καταναλώσαμε για να προκληθεί κορεσμός (το αίσθημα πληρότητας), ώστε να ξέρουμε πότε φάγαμε αρκετά. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι το μόνο που χρειάζεται για να καταρρίψουμε τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας είναι …μια πίτσα.
Τέτοιου είδους τρόφιμα και fast food, με την ακραία ενεργειακή πυκνότητα και τις έντονες γεύσεις, λένε στον εγκέφαλό μας ότι έχουμε χτυπήσει τζάκποτ θερμίδων! Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν σταματούν ποτέ με το πρόχειρο φαγητό, οπότε συνεχίζουν να τρώνε και να τρώνε με μηδενικό κορεσμό.

Πώς φαίνεται η πρόοδος: Τρώτε αργά. Επιλέγοντας φρέσκα τρόφιμα. Αφήνοντας λιγότερο χώρο στη διατροφή σας για επεξεργασμένα τρόφιμα που αναζωογονούν την όρεξη και δεν φαίνεται να σας χορταίνουν ποτέ. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και τα όσπρια σας γεμίζουν με ενέργεια, βοηθώντας σας να νιώσετε ικανοποιημένοι και χορτάτοι. Στην πραγματικότητα, αυτό θα αρχίσετε να νιώθετε όταν το πρόγραμμα διατροφής (και άσκησης) βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι ένα πρώιμο σημάδι προόδου που μπορείτε να αισθανθείτε ακόμη και πριν χάσετε βάρος.

  1. Έχετε περισσότερη ενέργεια

Ίσως δεν μπορείτε να θυμηθείτε μια στιγμή που δεν νιώθατε εξαντλημένοι. Μέσα στο απόγευμα, χρειάζεστε μια δόση καφεΐνης και ζάχαρης για να κρατήσετε τα βλέφαρά σας ανοιχτά. Τότε, ίσως δίνετε στον εγκέφαλο και το σώμα σας πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη. Ίσως δεν παίρνετε αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Πώς φαίνεται η πρόοδος: Υπάρχουν μέρες που ξυπνάτε ένα λεπτό πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας. Αισθάνεστε ακόμη και… χαρούμενοι;! Δεν χρειάζεστε 2-3 δόσεις εσπρέσο για να ανταποκριθείτε στη δουλειά σας; Ένα καλό πλάνο διατροφής σας δίνει ενέργεια και τόνωση- συνεχώς και σταθερά γεμίζοντάς σας με βιταμίνες.

  1. Τα ρούχα σας είναι πιο χαλαρά (ή πιο σφιχτά)

Σήμερα είναι η μέρα. Κοιτάζεις στην ντουλάπα σου, πίσω πίσω, για αυτό το ρούχο. Ξέρεις, αυτό που σχεδόν ποτέ δεν μπαίνει. Και όμως! Σου χωράει. Όχι μόνο χωράει. Αλλά έχει ωραία αίσθηση και φαίνεται μια χαρά πάνω σου.
Πώς φαίνεται η πρόοδος: Οι μύες και τα οστά είναι πυκνότερα από το σωματικό λίπος. Για τους άντρες, μπορεί να δείτε τους ώμους να διευρύνονται, να γεμίζει το στήθος, να διαγράφονται τα πίσω φτερά και η μέση να συρρικνώνεται. Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να δείτε ότι το βάρος στη ζυγαριά αυξάνεται, αλλά το μέγεθος των ρούχων σας μειώνεται.

  1. Είστε σε καλύτερη διάθεση

Οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων αναφέρονται συχνά στη ψυχολογία μας δηλώνοντας ότι “δεν είστε ο εαυτός σας όταν πεινάτε.” Μπορεί όμως αντίστοιχα να μην είστε ο καλύτερος εαυτός σας όταν στερείστε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να σας κρατήσει συναισθηματικά ευδιάθετους χωρίς σκαμπανεβάσματα στη ψυχολογία.
Πώς φαίνεται η πρόοδος: Η βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής μας κατάστασης με την καλή διατροφή μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους όπως με το αίσθημα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης, ικανότητας, εξυπνάδας, ελπίδας που σας κάνει να νιώθετε πιο θετικοί, αισιόδοξοι και κινητοποιημένοι.
Αυτές οι αλλαγές προέρχονται επίσης από την ίδια τη διατροφή: Ο εγκέφαλος και το σώμα μας έχουν τα θρεπτικά συστατικά και τα χημικά εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους – για να ρυθμίσουν τα συναισθήματά μας, να κάνουν τους νευροδιαβιβαστές μας «ευτυχισμένους», να στείλουν εκείνα τα χαρούμενα και χαλαρωτικά σήματα.

  1. Αισθάνεστε την προσπάθεια περισσότερο σαν τρόπο ζωής παρά σαν μια «δίαιτα»

Οι «δίαιτες» είναι μια αγγαρεία. Είναι κάτι ακόμα που πρέπει να κάνετε πάνω από την πολυάσχολη ζωή και ρουτίνα σας, που δεν βλέπετε την ώρα να σταματήσετε. Όταν την διακόψουμε, επιστρέφουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε. Επιστροφή στα επεξεργασμένα τρόφιμα, την ατέρμονη πείνα, την απογοήτευση και την αύξηση βάρους.
Πώς φαίνεται η πρόοδος: Η πρόοδος εδώ έρχεται όταν απλά… ζείτε. Βρίσκεστε σε έναν ωραίο, φυσικό ρυθμό κανονικής ημέρας που δεν είναι σαν “on” ή “off”. Το να τρώτε καλά σταματά να είναι ένα πράγμα και αρχίζει να είναι η καθημερινή σας ζωή.

  • Στραφείτε προς τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Σκέφτεστε: “Μια φρέσκια σαλάτα θα ήταν ωραία”, και το εννοείτε πραγματικά.
  • Προετοιμάζετε εκ των προτέρων τα γεύματά σας και φροντίζετε για υγιείς εφεδρικές επιλογές τροφίμων ως μέρος της καθημερινότητάς σας.
  • Δεν “χαλάτε τη δίαιτα” πια. Εξακολουθείτε να τρώτε από την τούρτα γενεθλίων και από τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Δεν το θεωρείτε πια «κακό» ή «δεν έχετε ενοχές». Είναι απλώς μια περιστασιακή απόλαυση της ζωής. Τα απολαμβάνετε και στη συνέχεια καταναλώνετε τα φρέσκα, ολικής αλέσεως τρόφιμα όπως κάνατε.


Ναι, αυτά πιθανά να συμβούν. Είναι μια φυσική συνέπεια της κατανάλωσης φαγητού και της άσκησης με λογικό και απλό τρόπο. Και είναι ένα σημάδι προόδου, ανεξάρτητα από το τι δείχνει η ζυγαριά.
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1) https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2004.tb00001.x
2) https://doi.org/10.2337/diacare.23.10.1461
3) https://doi.org/10.1177/147323000703500101
4) 10.1080/10408398.2011.635817
5) https://doi.org/10.1037/0022-3514.68.3.498
 

Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now