4 τρόποι να επανεκκινήσεις το βάρος σου!
Και αν κολλήσει η ζυγαριά ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;
Είναι μια μεγάλη απορία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που καταβάλλουν μια προσπάθεια για να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση.
Για αρκετούς είναι και ένας βασικός λόγος για να σταματήσουν την προσπάθεια, να απογοητευτούν και να κάνουν ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις συνήθειές τους.
Η πραγματική αίσθηση εκείνης της στιγμής του ζυγίσματος, σε καταλαβαίνω, μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική.
‘’Γιατί δεν έχασα; Αφού τα έκανα όλα σωστά;’’
‘’Δεν πάει καλά η ζυγαριά’’, ‘’ Δεν παίζει αυτό’’
και πολλές άλλες, μπορεί να είναι μερικές mainstream δηλώσεις της στιγμής.
Ένας πιο αδύναμος χαρακτήρας μπορεί να το πάρει προσωπικά και να τα βάλει με τον εαυτό του επιδρώντας αρνητικά στα συναισθήματά του και οδηγώντας τον στην ‘’παραίτηση’’ που ανέφερα παραπάνω.
Σαν επαγγελματίες υγείας σίγουρα όμως δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε αυτούς τους πιο ευαίσθητους χαρακτήρες. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, να τους εξηγήσουμε κάποια καθοριστικά πράγματα στην αλλαγή του βάρους και να συνεχίσουμε να τους δίνουμε ενεργή βοήθεια στην απόφαση που έχουν πάρει.
Οι περισσότεροι που έχουν βιώσει μια μεγάλη σωματική αλλαγή ίσως να έχουν ταυτιστεί μέχρι στιγμής με τα παραπάνω.
Ωστόσο είτε στοχεύεις σε μεγάλη ή μικρή απώλεια κιλών οι παρακάτω σημειώσεις απαιτούν ευλάβεια στην ανάγνωση με περαιτέρω τροφή για σκέψη για εσένα και για όλους μας.
ΠΡΩΤΑ από όλα είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί καθώς ο οργανισμός σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούρια αυτή κατάσταση της απώλειας (ιδιαίτερα αν αυτή είναι ένα σεβαστό νούμερο).
Σκέψου τον οργανισμό σου σαν μια καλορυθμισμένη μηχανή. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνει μια παύση, να πατήσει το κουμπί off για να εξοικονομήσει ενέργεια και να ξαναξεκινήσει την λειτουργία.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ρώτα πρώτα τον εαυτό σου αν ΟΝΤΩΣ ακολουθείς αυτά που σου έχει υποδείξει ο επαγγελματίας υγείας που συνεργάζεσαι ή παρεκκλίνεις σε σημαντικό βαθμό ”κλείνοντας” πονηρά το μάτι σου σε σημαντικούς καθημερινούς πειρασμούς ή ακολουθείς ακραία διατροφικά μοτίβα χωρίς να στα έχει υποδείξει κάποιος.
Μπορεί να έφαγες ένα κομμάτι τούρτα παραπάνω αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι και αυτό έχει θερμίδες, και μάλιστα αρκετές.
Το ίδιο ισχύει και στην άσκηση. Αν την παραλείψεις για μέρες και αράζεις ανέμελα στον πουπουλένιο καναπέ του σπιτιού σου, μην περιμένεις τον μεταβολισμό σου να σε ανταμείψει πάντα για αυτή την συμπεριφορά.
ΤΡΙΤΟΝ συμβουλέψου και ρώτα έναν ειδικό πάνω στο ζήτημα καθώς σε μια μακρόχρονη προσπάθεια απώλειας βάρους ΣΙΓΟΥΡΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσετε το πλάνο και τους στόχους, ΚΑΙ πιθανώς να χρειάζεται να χαραχτεί μια πιο αποδοτική πορεία με βάση τα νέα δεδομένα.
Η συμβολή ενός επαγγελματία στο κομμάτι της Διατροφής ή της Άσκησης μπορεί να αποδειχθεί πέρα πιο αποτελεσματική από όσο μπορεί να νόμιζες και να σου διαλευκάνει αρκετά ‘’κολλήματά’’ σου.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ αναρωτήσου αν πρέπει να εντάξεις την άσκηση στην ζωή σου ή αν θα πρέπει να ανέβεις μια παραπάνω κλίμακα στην ένταση και την συχνότητα, για να σε βοηθήσει να ”ξεκολλήσεις”.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η συμβολή της άσκησης μπορεί να είναι άκρως καθοριστική και να σου δώσει ένα νέο έναυσμα στην συνέχιση της αλλαγής του σωματικού σου βάρους. Ξεκίνα από μικρά βήματα και στην άσκηση για να χτίσεις μεγάλους στόχους στην μείωση του βάρους και του λίπους.
Συμπερασματικά
Η συνεχόμενη και ορθή απώλεια κιλών είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μπορεί να είναι επιτυχής με ένα σωστό προσδιορισμό αλλά και ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ των νέων οργανικών δεδομένων με τη συνέργεια ενός έμπειρου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου και Γυμναστή.
Όλοι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε είτε μόνοι μας είτε με την βοήθεια των σωστών ανθρώπων δίπλα μας και να συνεχίζουμε την προσπάθεια με όλα τα ups and downs που μπορεί να έχει.
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.