7 Αλήθειες για τους Διαιτώμενους

7 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΩΜΕΝΟΥΣ

7 σημεία για το πώς σκεφτόμαστε & πράττουμε στην Nutripass αναφορικά με τη διατροφή και την υγεία—και γιατί πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα και οι δίαιτες δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές.

«Το αβοκάντο κάνει καλό ή όχι ;»

«Να δοκιμάσω keto ή vegan ;»

«Ποιο είναι το σωστό τρόφιμο να επιλέξω;»

 

Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να φάτε που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με σιγουριά τι είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι η απογοητευτική απάντηση του «εξαρτάται» είναι η σωστή απάντηση.

Αυτό το άρθρο είναι η προσπάθειά μας να εξηγήσουμε γιατί.

 

Παρακάτω συζητάμε 7 πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι αληθινά και που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο στην Nutripass προσεγγίζουμε τα τρόφιμα, τη διατροφή & την υγεία γενικότερα.

 

1. Πιστεύουμε ότι το φαγητό έχει σημασία. (Food matters)

Η τροφή που βάζετε στο σώμα σας δεν είναι μόνο τροφή και μόνο θερμίδες. Είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σωματική & ψυχική μας υγεία.

Τον θεωρούμε απαραίτητο μοχλό για να μας βοηθήσει να πετύχουμε οποιονδήποτε στόχο έχουμε θέσει. Επομένως, πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο και τον σεβασμό που του αξίζει.

 

Το να αφιερώσετε χρόνο & να προσέχετε τι τρώτε είναι μια σημαντική και πολύτιμη αξιοποίηση του χρόνου που θα αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη.

 

 

 2. Πλέον οι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο υγιείς.

Όλο και περισσότερο τα άτομα επιδιώκουν να βελτιώσουν την διατροφική τους πορεία ή μια αλλαγή τρόπου ζωής ή κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, επιδεικνύοντας μια αξιέπαινη προσπάθεια για εξέλιξη.

Όπως και η φυσική κατάσταση, έτσι και η μεταβολική ικανότητα αποτελεί ένα ευρύ φάσμα και επικροτούμε κάθε προσπάθεια βελτίωσης.

 

Σύμφωνα με το National Center for Health Statistics, το 49,1% των ενηλίκων των ΗΠΑ προσπάθησαν να χάσουν βάρος τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που αποτελεί απόδειξη της θέλησης που υπάρχει για βελτίωση της υγείας.

 

7 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΩΜΕΝΟΥΣ

 

3. Το φαγητό πρέπει να ενδυναμώνει τους ανθρώπους, όχι να ενθαρρύνει τη ντροπή.

Δεν είμαστε κυνικοί με τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων & παρά την τρέχουσα μεταβολική κρίση υγείας που βιώνουμε, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πιο υγιείς ατομικά αλλά και σαν σύνολο.

 

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Harvard υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων και της πολύ λίγης άσκησης. Το παραπάνω πλαίσιο έχει καταστήσει εύκολο να κατηγορούμε το άτομο.

 

Αντίθετα, η παχυσαρκία προκύπτει από μεμονωμένες ορμονικές αποκρίσεις στους υδατάνθρακες που κάνουν το σώμα προδιατεθειμένο να συσσωρεύει υπερβολικό λίπος. Οι προσωπικές επιλογές έχουν σημασία, αλλά δεν φέρνουν την λύση.

 

Για παράδειγμα, σε μια προσπάθρια βελτίωσης των συνηθειών μια απότομη αύξηση της γλυκόζης ή ο κακός ύπνος δεν αποτελούν παραδείγματα αποτυχίας. Είναι ευκαιρίες μάθησης.

Στην Nutripass σκεφτόμαστε τη μεταβολική υγεία ως ένα μακροπρόθεσμο έργο – το σώμα ξέρει πώς να χειριστεί την απότομη αύξηση της γλυκόζης που θα γίνει μια φορά. Όταν συμβαίνει ξανά και ξανά βλέπουμε ότι δημιουργούνται προβλήματα.

 

Δεν ψάχνουμε στα δεδομένα ή τα αποτελέσματα των μετρήσεων ένα τρόπο να σας κρίνουμε εμείς ή να κρίνετε εσείς τους εαυτούς σας, αλλά να κάνετε πιο ώριμες επιλογές.

 

4. Η διατροφή είναι ατομική & εξατομικευμένη.

Πρώτον, το φαγητό είναι φυσιολογικά προσωπικό, καθώς ο καθένας μας έχει μια μοναδική ιστορία και γενετική σύνθεση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τις πληροφορίες που παίρνει από τα τρόφιμα.

 

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές γλυκαιμικές αποκρίσεις στο ίδιο φαγητό. Γνωρίζουμε επίσης, για παράδειγμα, ότι η γενετική παραλλαγή ADRB2 επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει την ενέργεια και μπορεί να διευκολύνει την αύξηση βάρους.

 

Το φαγητό είναι επίσης πολιτισμικά και από άποψη κουλτούρας κάτι πολύ προσωπικό- αυτό που τρώτε είναι μια προσωπική αντανάκλαση του τι πιστεύετε, πότε και πού ζείτε και της πρόσβασης στο φαγητό.

 

5. Οι ιδιαίτερες διατροφικές προσεγγίσεις—keto, vegan, paleo—είναι στρατηγικές, όχι δεδομένα.

Είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τον δρόμο προς την καλύτερη υγεία με τρόπο που να ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες του καθενός. Το καθένα έχει συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει «καλύτερη» ή «σωστή» διατροφική προσέγγιση και δεν υποστηρίζουμε μια συγκεκριμένη προσέγγιση έναντι μιας άλλης.

 

Οι ετικέτες των διατροφικών προσεγγίσεων είναι κάπως χωρίς νόημα, καθώς μια vegan διατροφή μπορεί να είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όσο και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς τα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν την κυτταρική μας βιολογία.

 

6. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι γενικά καλά από διατροφική άποψη.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από Διατροφή. Αποτελεί μια αντανάκλαση των αξιών και των προτεραιοτήτων τους.

 

Πώς σκέφτεστε όταν τρώτε ζωικά προϊόντα; Σχετικά με τη γεωργία; Σχετικά με τα τοπικά έναντι των εργοστασιακών τροφίμων;

Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα από τις αξίες σας σχετικά με το φαγητό, υπάρχουν τρόποι να βελτιωθείτε έτσι ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό όφελος από τις επιλογές που κάνετε.

 

Για παράδειγμα, τα αυγά είναι καλά ή κακά; Στο πλαίσιο ενός κατά τα άλλα υγιεινού γεύματος, πολλοί ειδικοί θεωρούν τα αυγά μια υγιή πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών. Αλλά το πώς ανατράφηκε η κότα έχει σημασία και για το διατροφικό προφίλ του αυγού.

 

Είναι τα φυτικά Burger καλά ή κακά; Εάν βελτιστοποιείτε τη διατροφή σας για να αποφεύγετε το κρέας, είναι καλό. Εάν κάνετε βελτιστοποίηση για μη επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν είναι.

 

7. Σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

Γενικότερα ισχύει ότι όλα τα τρόφιμα είναι εγγενώς καλά. Όλα αυτά που γίνονται στα τρόφιμα & η επεξεργασία είναι αυτό που τα κάνει “κακά” τρόφιμα. Δεν μπορείς να το μάθεις αυτό από τον γιατρό σου…και καμία ετικέτα δεν θα σου το πει.

 

Όσο περισσότερη επεξεργασία υφίσταται ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο χάνει τις θετικές διατροφικές του ιδιότητες. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται ολόκληρα τα τρόφιμα και οι περισσότερες μορφές επεξεργασίας εμποδίζουν τον φυσικό μεταβολικό μας μηχανισμό.

 

Για παράδειγμα, το σώμα μας έχει εξελιχθεί για να επεξεργάζεται μικρές ποσότητες φρουκτόζης, όπως θα βρείτε σε ένα μέτριο μήλο. Αλλά όταν καταναλώνουμε πολλές φορές αυτή την ποσότητα φρουκτόζης ως επεξεργασμένο πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα και επεξεργασμένα προϊόντα φρούτων όπως ο χυμός, μπορεί να κατακλύσει το συκώτι και να οδηγήσει γρήγορα σε αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδη ηπατική νόσο και πολλά άλλα.

 

7 Αλήθειες για τους Διαιτώμενους

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εάν ένα άτομο δίνει προσοχή και σκέφτεται τις αποφάσεις σχετικά με το φαγητό και εστιάζει στο πώς αισθάνεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό, θα κάνει σταδιακά βελτιώσεις. Η τυφλή συμμόρφωση σε μια προσέγγιση – χαρτί διατροφής ή η παράβλεψη των ενδείξεων του σώματος είναι οι πιο γρήγοροι τρόποι για μια μη βέλτιστη δίαιτα.

 

Δυστυχώς, τα σύγχρονα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα μπορούν να κάνουν την ενσυνειδητότητα δύσκολη, καθώς τα προϊόντα διατροφής έχουν σχεδιαστεί για να μας μεταφέρουν στο “σημείο ευχαρίστησής” μας και να μας κάνουν να τα λαχταρούμε.

 

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η ενασχόληση με το φαγητό με επίγνωση έχει τη δύναμη να αλλάξει τη σχέση μας με αυτό και να αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές οι επιδράσεις που έχει το φαγητό στο σώμα μας.

 

Οι επιλογές που προκύπτουν από την επίγνωση, την κατανόηση και την αυτοσυμπόνια είναι τελικά αυτές που θα σας μείνουν. Η επίγνωση του πλαισίου των διατροφικών επιλογών σας και η ανταπόκρισή σας σε αυτές θα σας βοηθήσει να βρείτε μια διατροφή που απομακρύνει το συνεχές άγχος της σκέψης: «Τρώω το σωστό;»

Εν ολίγοις, το σωστό πράγμα για να τρώτε είναι η πιο υγιεινή διατροφή που μπορείτε να διατηρήσετε με βιώσιμο τρόπο, και που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τους στόχους σας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Γράφει η Αθαναϊλίδου Ειρήνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
Επ. Συνεργάτης, Nutripass

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now