Πόσες Θερμίδες έχει το Σουβλάκι! Είναι η Θερμιδική ΒΟΜΒΑ που όλοι νομίζουμε;

Το σουβλάκι είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων. Μπορεί όμως να αποτελέσει μέρος μίας υγιεινής διατροφής;
Πολλές φορές με ρωτάνε «Μπορώ να φάω σουβλάκι ενώ προσέχω τη διατροφή μου;» «Πόσες θερμίδες έχει; Παχαίνει πολύ;».
Ας δούμε λοιπόν όλη την αλήθεια βήμα βήμα.

  1. ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΤΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ;

Είτε επιλέγεις λευκή, είτε ολικής άλεσης, έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες à 200 θερμίδες. Ωστόσο, η πίτα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και για αυτό σε κρατάει χορτάτο για περισσότερες ώρες.

  1. Η ΠΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΔΩΤΗ;

Προτίμησε η πίτα να είναι αλάδωτη. Μία κουταλιά της σούπας έχει 135 θερμίδες. Δεν είναι και λίγες!

  1. ΤΙ ΚΡΕΑΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ;

Ένα σουβλάκι περιέχει περίπου 70γρ. κρέατος. Η πιο υγιεινή επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι το κοτόπουλο, το οποίο σου δίνει 130 θερμίδες. Εάν επιλέξεις καλαμάκι χοιρινό, αφαίρεσε το ορατό λίπος.
Ας δούμε και για τα υπόλοιπα είδη κρέατος:

ΕΙΔΗ ΚΡΕΑΤΟΣΕνέργεια (kcal) / 70 γρ.
Κοτόπουλο130
Μπιφτέκι153
Κεμπάπ από μοσχάρι155
Χοιρινό175
Γύρος Κοτόπουλο210
Γύρος Χοιρινός230

 
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι θερμίδες του κρέατος εξαρτώνται από το πόσο λιπαρό είναι το κρέας που τρώμε αλλά και σε τι ποσότητες! Έτσι, οι παραπάνω θερμίδες είναι ενδεικτικές καθώς μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ ανάλογα με το κρέας που επιλέγει το κάθε ψητοπωλείο.

  1. ΒΑΖΕΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ;

Όλοι πέφτουν σε αυτή την παγίδα και βάζουν πατάτες στο σουβλάκι για να το κάνουν πιο γευστικό. Το ήξερες όμως ότι 10 πατάτες έχουν 156 θερμίδες;

  1. ΤΙ ΣΟΣ ΒΑΖΕΙΣ;
ΕΙΔΗ ΣΟΣΕνέργεια (kcal) / 15 γρ.
Γιαούρτι15
Κέτσαπ12
Μουστάρδα18
Τζατζίκι25
Σος με βάση τη μαγιονέζα80


Οι θερμίδες που σου γράφω παραπάνω αντιστοιχούν σε 1 κουταλιά της σούπας σος. Ωστόσο, σε κάποια ψητοπωλεία χρησιμοποιούν μεγαλύτερη ποσότητα από την αγαπημένη σου, αλλά πλούσια θερμιδικά σος!

  • Τα λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι) έχουν ελάχιστες θερμίδες. Για αυτό, προτίμησε να τα βάλεις στο σουβλάκι σου. Θα αυξήσουν τον κορεσμό σου και θα κάνουν το σουβλάκι σου πιο γευστικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Εάν προσθέσεις τις παραπάνω θερμίδες θα διαπιστώσεις πως ένα σουβλάκι τυλιχτό με καλαμάκι κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα, 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι και ντομάτα-μαρούλι έχει περίπου 345 θερμίδες! Ωστόσο ένα σουβλάκι τυλιχτό με γύρο χοιρινό, πίτα με λάδι, πατάτες και 2 κουταλιές της σούπας σος μπορεί να φτάσει τις 880 θερμίδες!
Επομένως, ναι μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας υγιεινής διατροφής, αρκεί να κάνεις τις σωστές επιλογές στα υλικά σου και να μην το καταναλώνεις κάθε μέρα. Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται στερήσεις και απαγορεύσεις, αλλά προσαρμογές, ποικιλία τροφίμων, μικρές, σταθερές αλλαγές και κυρίως καλή διάθεση!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
USDA National Nutrient Database
 «Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και Ελληνικών Φαγητών», 3η έκδοση (Τριχοπούλου Α. Αθήνα 2004, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιανού Α.Ε.)
Mahan, K. L., Escott-Stump, S., & Raymond, J. (2012). Krause’s Food and the nutrition care process. Elsevier Saunders, 13th edition.
 
 
________________________________________________________________________________
 
Γράφει η Μπαλατσούρα Δανάη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Call Now
Book Now