Ταχίνι: Πηγή ενέργειας και όχι μόνο

Το ταχίνι είναι μία πρωτογενής τροφή που προέρχεται από καβουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι χωρίς καμία επεξεργασία και προσθήκη.
Λόγω της ευεργετικής δράσης του στον οργανισμό, τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει η δημοτικότητά του και έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του το καθιστούν υπερτροφή, ενώ παρέχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη.
Το ταχίνι υπάγεται στην κατηγορία λίπους όπως είναι το βούτυρο και το λάδι, όμως διαφέρει στον τρόπο παρασκευής και επίδρασης που έχει στον οργανισμό μας σε σχέση με τις τροφές της κατηγορίας του.
 

Ταχίνι – Διατροφική αξία

Η διατροφική αξία του έγκειται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ψευδάργυρο, ασβέστιο, λιπαρά οξέα, φώσφορο, και μαγνήσιο.
Σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τα 30 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας) από σουσάμι που έχει καβουρδιστεί, περιλαμβάνει:

 • 178 θερμίδες
 • 16,13 γρ. λίπους
 • 6,36 γρ. υδατανθράκων
 • 2,8 γρ. φυτικών ινών
 • 0,15 γρ. σακχάρων
 • 5,1 γρ. πρωτεϊνών

Πολύ σημαντικά διατροφικά συστατικά μας παρέχονται μέσα από το ταχίνι και καλύπτουν ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας:

 • 30% θειαμίνης
 • 24% μαγνησίου
 • 22% φωσφόρου
 • 14% σιδήρου
 • 12% ασβεστίου

 

Τα οφέλη που μας προσφέρει το ταχίνι

 
Καρδιά
Το σουσάμι και η σησαμόλη που περιέχει το ταχίνι, λειτουργούν προστατευτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους, τις λιγνάνες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι λιγνάνες ευθύνονται επίσης για τη μείωση της χοληστερόλης. Συγχρόνως, τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που εμπεριέχονται στο ταχίνι βοηθούν στη ρύθμιση της κακής χοληστερόλης και περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τέλος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα της θετικής επίδρασης του ασβεστίου και του μαγνησίου που περιέχει το ταχίνι.
 
Καρκίνος
Οι λιγνάνες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου. Η σύστασή τους είναι όμοια με αυτή των οιστρογόνων. Οι λιγνάνες προσκολλώνται στους υποδοχείς των οιστρογόνων, οι οποίοι λειτουργούν προστατευτικά και προλαμβάνουν τύπους ορμονικών καρκίνων.
Οστά
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να δράσει ενισχυτικά στην πυκνότητα των οστών, ενώ περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, ειδικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases το ταχίνι μπορεί να έχει θετική επίδραση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Πενήντα ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε λήψη γλυκοζαμίνης και Tylenol ( κλασική φαρμακευτική αγωγή για την οστεοαρθρίτιδα), ενώ η δεύτερη κατανάλωνε 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι για διάστημα δύο μηνών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε ταχίνι παρουσίασε μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και ο πόνος μειώθηκε από τις 9 στις 3,5 μονάδες. Σε αντίθεση με την πρώτη ομάδα, τα επίπεδα του πόνου στους ασθενείς που ακολούθησαν την κλασική φαρμακευτική αγωγή, είχαν κατέβει μόλις στις 7 μονάδες.

Τι λέει η επιστήμη;

 • Σύμφωνα με μία συστηματική ανασκόπηση φαίνεται ότι πρόσφατες in vitro έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές λιγνάνες μπορεί να είναι χημειοπροστατευτικές, ενδεχομένως μέσω αντι-οιστρογονικών, αντι-αγγειογόνων, προ-αποπτωτικών και αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Για αυτό και το ταχίνι, εξαιτίας των λιγνάνων που περιέχει μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη του καρκίνου.
 • Σε μία έρευνα που έγινε σε 2.038 άτομα ηλικίας από 70 έως 79 ετών, εξετάσθηκε η σχέση μεταξύ μαγνησίου από τη διατροφή και οστικής πυκνότητας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, λιγότεροι από 26% λάμβαναν την ποσότητα μαγνησίου που είναι αναγκαία και συστήνεται για κάθε μέρα. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου, συνοδευόταν και από αύξηση της οστικής πυκνότητας. Ψηλότερη οστική πυκνότητα σημαίνει λιγότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, για αυτό και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Βιβλιογραφία

Nutr Cancer. 2005;51(2):117-31. Dietary lignans: potential role in cancer prevention. Webb AL1McCullough ML.
Journal of the American Geriatrics Society 2005;53(11):1875-1880, Νοέμβριος 2005
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now
Book Now