“ΜΠΑΜΠΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ”

Γράφει ο Θάνος Χρυσαειδής
 
Μπαμπά Θέλω να Είσαι Υγιής μου είπε ο μικρός Γιωργάκης.
Δούλευα καθημερινά πολλές ώρες δίχως να έχω χρόνο για κάτι άλλο. Έχω εργαστεί σκληρά. Έπιασα τα 45 χωρίς να το καταλάβω και πίστευα πως έχω πετύχει. Μόνο που τα κιλά μου ήταν κατά 30 περισσότερο από το φυσιολογικό. Συνήθιζα να τρώω όταν είχα πολύ άγχος και καταλαβαίνεις πως όταν δουλεύεις τόσο σκληρά και θες να πετύχεις το άγχος, μεγαλώνει ή τουλάχιστον έτσι πίστευα παλιά.
Ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος και δεν είχα ούτε την όρεξη να γυμναστώ ούτε να ακολουθήσω κάποια διατροφή. Ένιωθα ότι έχω φορτωθεί ένα βάρος το οποίο είναι αδύνατο να αποβάλλω.
Όταν ο γιος μου πήγε 7 χρονών μου έδειξε ένα βιβλίο που μιλούσε για την άσκηση, την διατροφή και την καλή ζωή. Μέσα του έγραφε με σωστή ορθογραφία καθώς τον είχε βοηθήσει η μαμά του:
“Μπαμπά θέλω να μου κάνεις ένα δώρο αυτό το χρόνο. Είναι αυτό που θα ήθελα περισσότερο από όλα σε αυτά τα γενέθλια μου. Θέλω να γίνεις Υγιής. Θέλω να μείνεις μαζί μου όσο μεγαλώνω, να με καμαρώνεις και να με βλέπεις όταν θα πετάω με το αεροπλάνο μου.”
Εκείνη την στιγμή ένιωσα ένα πολύ δυνατό χτύπημα στο στομάχι μου.
Αυτά τα λογάκια ήταν αρκετά για να αλλάξει η οπτική μου γωνία όσον αφορά την άσκηση, την διατροφή και την φυσική κατάσταση. Η έλλειψη φυσικής κατάστασης δεν ήταν πλέον επιλογή μόνο δική μου, ένιωθα ότι έπρεπε να την ξαναποκτήσω για την οικογένειά μου. Έκανα μία αναδρομή στο παρελθόν και παρατήρησα πως αφήνω πίσω μου μία ανθυγιεινή ζωή στα παιδιά μου. Τους θέτω σε κίνδυνο δίνοντας το χειρότερο παράδειγμα. Στην συνέχεια αναρωτιόμουν τις συνέπειες που θα είχε στην οικογένειά μου, αυτό το παράδειγμα πατέρα. Δεν είναι σημαντικό το σώμα μας; Δεν είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος; Δεν είναι σημαντική η υγεία; Μόνο τα χρήματα και το κοινωνικό φαίνεσθαι είναι;
Έτσι αποφάσισα να δεσμευτώ όχι να χάσω τα κιλά μου αλλά να γίνω υγιής. Δεν είναι πια στόχος η απώλεια των κιλών, ο στόχος είναι η συνειδητοποίηση να γίνω υγιής άνθρωπος μέσα στην ενέργεια κάτι που θα αλλάξει την ψυχολογία μου και το παράδειγμα που περνάω.Θα πρέπει για μένα να είναι κάτι πολύ δυνατό και να έχει πραγματική αξία. Αξία δεν έχει να μπορώ να φοράω ένα νούμερο μικρότερο στις μπλούζες και να χάσω τα κιλά, αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετά μεγάλο κίνητρο για εμένα προσωπικά. Αξία έχει να μπορώ να παίζω με τα παιδιά μου, να είναι το κυνηγητό εύκολη υπόθεση κι επίσης η σεξουαλική μου ζωή να επανέλθει σε ισορροπία!
Για να το πετύχω έθεσα ένα πλάνο με άσκηση και διατροφή. Το κλειδί της υπόθεσης βέβαια ήταν πως ο στόχος δεν αφορούσε να κάνω προπόνηση και να τρέφομαι σωστά. Ο στόχος ήταν να γίνω υγιής για τα παιδιά μου. Κάθε δύσκολη επανάληψη που μετρούσα και κάθε στιγμή που σκεφτόμουν να τα παρατήσω αποσυντίθονταν αστραπιαία και στην θέση της έμπαινε η σκέψη ενός πατέρα πρότυπο.
Τώρα μοιράζομαι τον στόχο μου και με άλλους μπαμπάδες που θέλουν το ίδιο. Είναι πολύ ευκολότερο να τα καταφέρω υπό την επίβλεψη μίας ομάδας.
Έχοντας περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που ξεκίνησα, έχασα τα πρώτα 25 κιλά και συνεχίζω. Τώρα μου φαίνεται επίσης ευκολότερο και εντελώς φυσιολογικό να σηκωθώ το πρωί να κάνω την γυμναστική πριν πάω για δουλειά. Μου φαίνεται επίσης υποχρεωτικό ή απαραίτητο ή φυσιολογικό να θέσω όρια στην δουλειά μου και να κοιτάξω της ανάγκες που έχει το σώμα μου.
Σίγουρα υπάρχουν μέρες που δεν θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι να το κάνω, δεν θέλω να ασκηθώ μετά την δουλειά. Όμως είναι σίγουρα πολύ καλύτερα σε σχέση με την αρχή. Η επανένταξή μου στο πρόγραμμα είναι κάτι που γίνεται με πολύ απαλό τρόπο. Έχει γίνει πια δεύτερη φύση μου αυτός ο τρόπος ζωής.
Δεύτερον, το κέρδος που αποκόμισα από όλη αυτή την προσπάθεια είναι πως υιοθέτησα μία νέα φιλοσοφία. Τώρα μπορώ να είμαι προνοητικός και να δρω εκ των προτέρων. Μέρα με την μέρα στην γυμναστική πετυχαίνω περισσότερα πράγματα που τα ονομάζω μικρές καθημερινές νίκες. Αυτές μου δημιουργούν ένα αίσθημα πίστης και ελπίδα ότι μπορώ να καταφέρω ότι βάλω στόχο! Παλιότερα είχα τις πεποιθήσεις ενός θύματος, ξέρεις του ανθρώπου που παραπονιέται για τα πάντα στην ζωή του. Τώρα νιώθω πιο δυνατός καθώς βλέπω ότι τα καταφέρνω.
Ένα τρίτο όφελος μέσα από αυτή την διαδικασία είναι ότι έχω καθαρότερο μυαλό και δρω εντελώς διαφορετικά. Ενώ παλιότερα πίστευα ότι μεγαλώνω, οι αντοχές μου μειώνονται και τα πόδια μου δεν με κρατούν πολλές ώρες όρθιο, τώρα οι πεποιθήσεις αυτές έχουν αποδομηθεί μέσα μου. Παρατήρησα πως δεν ήταν ότι μεγάλωνα, ήταν ο χάλια τρόπος ζωής που έκανα.
Μόλις άλλαξε αυτός, άρχισα να νιώθω δυνατός, με όρεξη και πολύ διάθεση να πραγματοποιήσω ακόμα μεγαλύτερες επιθυμίες μου. Όλα έχουν το τίμημά τους, έτσι κι εδώ. Όταν πληρώσεις το ανάλογο τίμημα θα δεις ότι μπορείς να ζεις πραγματικά.

Μπορείς και εσύ…Είσαι μία απόφαση μακριά…Πάρτη Τώρα!

 
Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΓράφει ο Θάνος Χρυσαειδής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Master NLP Coach
Επ. Συνεργάτης Nutripass

Call Now
Book Now