ΤA 3 ‘’ΓΙΑΤΙ’’ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ

Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
 
Έχεις ασχοληθεί χρόνια με Διατροφές και Δίαιτες και συνεχώς σε περιτριγυρίζουν αρκετά ΓΙΑΤΙ.
Τα ίδια ‘’γιατί’’ μπορεί να τα αναρωτιέσαι και όταν ξεκινάς μια προσπάθεια.
Ωστόσο έχουν πάντα απάντηση;
ή είναι πολύπλοκη η ερμηνεία τους;
Ας αναφέρουμε κάτι σημαντικό πριν την συνέχεια.
Σε αρκετούς ανθρώπους αυτά τα ‘’γιατί’’ στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια αλλαγής της εικόνας και του σώματός τους.
 
Πολλές φορές αποτελούν ‘’παρηγοριά’’ στο ‘’πρόβλημα’’ αποστασιοποιώντας τον καθένα μας από την δράση, η οποία είναι μια αγχωτική κατάσταση για αρκετούς από εμάς, ιδιαίτερα όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση ‘’δύσκολη’’.
‘’Δύσκολη’’ κατάσταση μπορεί να είναι να μην μπορώ να ελαττώσω τα γλυκά γιατί τα λατρεύω.
‘’Δύσκολη’’ κατάσταση μπορεί να είναι το ότι δεν κάνω γυμναστική επειδή είμαι κουρασμένος/η και βαριέμαι.
Και ας πάμε λίγο στον πυρήνα του θέματος του άρθρου και να αναλύσουμε τα 3 πιο δημοφιλή ‘’γιατί’’ τα οποία είτε εκφράζει ο καθένας μας στη Δίαιτα, είτε αποτυπώνονται στις εκφράσεις ανθρώπων ανελλιπώς στα γραφεία των Διαιτολόγων.
 

Γιατί δεν χάνω βάρος;

Ένα γενικό και διαχρονικό ‘’γιατί’’ το οποίο μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις αλλά ακόμα και ένα απλό ‘’εξαρτάται’’.
Και εξαρτάται γιατί η αλλαγή του σωματικού βάρους δεν επέρχεται με το να αλλάξεις μόνο ένα τρόφιμο στην Διατροφή σου, ή μια συνήθεια ή να κάνεις μόνο άσκηση.
Μπορεί να δεις φυσικά μικρά αποτελέσματα από την αλλαγή μιας και μόνο συνήθειας αλλά μπορεί να είναι παροδικά και το ‘’γιατί’’ να επιστρέψει στην επιφάνεια.
Είναι ένα σύμπλεγμα λοιπόν πραγμάτων και παραγόντων στην ζωή σου τα οποία θα σε ‘’δυσκολεύουν’’ να χάσεις βάρος και θα αναρωτιέσαι το ‘’γιατί’’.
Ας αποτυπώσουμε όμως τα πιο σημαντικά γεγονότα στην δυσκολία απώλειας βάρους.
Το πιο σύνηθες: Δεν χάνεις βάρος γιατί καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις μέσα στην ημέρα.
Αυτή η κρεπούλα με σοκολάτα μπορεί εύκολα να έχει 270 θερμίδες (περίπου το 1/5 των θερμίδων που θεωρητικά θα έπρεπε να παίρνει μια μέση γυναίκα για απώλεια βάρους.)
Επιπλέον σημαντικό: δεν ασκείσαι ή δεν κινείσαι όσο θα έπρεπε για να κάψεις θερμίδες και να έχεις θερμιδικό έλλειμμα μέσα στην ημέρα το οποίο θα σε οδηγήσει στην απώλεια.
Τρίτο και εξίσου απαραίτητο: επιλέγεις υψηλά θερμιδικά τρόφιμα ή έχεις μια ακατάστατη διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένα τέτοιο πλάνο Διατροφής σπάνια θα γίνει σύμμαχος σου στην απώλεια βάρους.
Να θυμάσαι ότι όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο πολλές θερμίδες μπορεί να αποδώσει στον οργανισμό σου (χωρίς εσύ να το καταλαβαίνεις).
 

Γιατί δεν λειτουργεί ο μεταβολισμός μου;

Ο μεταβολισμός σου θέλω να σου επισημάνω ότι δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί, ακόμα και στον ύπνο με λίγο πιο χαμηλά τα ‘’γκάζια’’.
Σταματάει να λειτουργεί μόνο όταν μεταβούμε στον άλλο κόσμο. (ακούστηκε λίγο κάπως, για αυτό κάντε ΄΄φτου φτου’’ και χτυπήστε ξύλο)
Το αν έχεις αργό, φυσιολογικό ή γρήγορο μεταβολισμό είναι μια άλλη σημαντική ιστορία.
Στη Nutripass διαθέτουμε το Fitmate GS Canopy για την μέτρηση του μεταβολισμού με την τεχνική της έμμεσης θερμιδομετρίας το οποίο μπορεί να σου κατατάξει τον μεταβολισμό σου σε σχέση με το προβλεπόμενο αλλά και να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τον Διαιτολόγο και την Διατροφή σου. Αν θες να κάνεις την μέτρηση μπορείς να επικοινωνήσεις εδώ για να κλείσεις ένα ραντεβού.
Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στο θέμα του Μεταβολισμού.
Μια αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας σταδιακά μειώνεται για αυτό και οι συχνές δηλώσεις αρκετών ανθρώπων όπως:
‘’στα 20 μου έτρωγα παραπάνω και δεν έβαζα κιλά, ενώ τώρα στα 45 παρατηρώ ότι λίγο να ξεφύγω, ξεφεύγει και το βάρος μου’’
Ακόμα και εσύ ο/η ίδιος/ια θα το έχεις παρατηρήσει το παραπάνω γεγονός καθώς περνάνε τα χρόνια.
Ο μεταβολισμός κατά κύριο λόγο μπορεί να ‘’μπλοκάρει’’ ή να γίνει πιο αργός με το πέρας των χρόνων αλλά και με το αν έχεις υιοθετήσει μια καθιστική ζωή.
Επιπλέον κάποιο ορμονικό πρόβλημα όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάζει την σωστή λειτουργία του.
Επηρεασμένος μπορεί να βγει και από μια απότομη απώλεια κιλών αλλά και όταν χάνεις κιλά φυσιολογικά. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα όπου ο οργανισμός τους αυξάνει λίγο τον μεταβολισμό για να αποβάλλει το παραπάνω βάρος.
Βλέπετε το σώμα μας είναι αρκετά έξυπνο έχοντας δημιουργήσει δικούς του ρυθμιστικούς μηχανισμούς για να επαναφέρει την ισορροπία όταν είναι αναγκαία.
 

Γιατί ο φίλος/η χάνει πιο γρήγορα από εμένα;;

Μπορεί να χάνει για λόγους οι οποίοι δεν είναι εύκολο να τους εξηγήσεις (για αυτό και απορείς) αλλά και για λόγους που ακόμα και εμείς οι Διατροφολόγοι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.
Το πιο βασικό είναι ότι ίσως οι ανάγκες του φίλου/η είναι διαφορετικές από τις δικές σου.
Δεν είμαστε φτιαγμένοι όλοι από την ίδια ”πλαστελίνη” και μπορεί να διαφέρουμε σε πολλά με τον διπλανό μας…από τα γονίδια μας μέχρι την μυϊκή μάζα αλλά ακόμα και το περιβάλλον μας.
Μια ίδια διατροφή μπορεί να λειτουργήσει τελείως διαφορετικά για 2 πανομοιότυπες σωματικά γυναίκες.
Γιατί;
γιατί μπορεί να οφείλεται στο γενετικό προφίλ τους, μπορεί να οφείλεται στο ορμονικό προφίλ τους, στο τρόπο ζωής τους, στο ύπνο τους, στην κατακράτηση κλπ κλπ
Όπως βλέπεις ταυτόχρονα πολύ παράγοντες μπορεί να παίζουν συνεργιστικούς ρόλους και να εμποδίζουν την δική σου αλλαγή η οποία φαίνεται ‘’παιχνιδάκι’’ στην γειτόνισσά σου.
Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβαίνει και στο αντρικό φύλο.
Ένας επιχειρηματίας που έχει άστατο ύπνο σε σχέση με έναν άλλον επιχειρηματία με πιο σταθερό κύκλο ύπνου μπορεί να δυσκολεύεται περισσότερο στο να διώξει το ‘’επίμονο’’ λίπος από την κοιλιά.
Πολλές φορές αυτή την πολυπλοκότητα του οργανισμού μας προσπαθούμε να την εξηγήσουμε κάνοντας την σύγκριση με άτομα του στενού μας κύκλου τα οποία κατάφεραν να αλλάξουν με μεγαλύτερη επιτυχία το σώμα τους.
Ίσως να ήταν πιο τυπικοί και συστηματικοί στις προπονήσεις τους αλλά και πιο προσεκτικοί στη Διατροφή τους σε σχέση με εμάς.
Ίσως η μυϊκή τους μάζα είναι πιο ανεπτυγμένη από την δικιά μας.
Ίσως η καθημερινότητά τους να περιτριγυριζόταν από λιγότερο άγχος.
Ίσως το στενό τους περιβάλλον να τηρούσε πιο υγιεινές επιλογές διατροφικά.
Ίσως, ίσως ίσως…
 

Συμπερασματικά

Τα πολλά γιατί που ρωτάμε τον εαυτό μας καθημερινά για το βάρος και το περιττό λίπος μπορεί να συνοδεύονται από πολλά ίσως στην ‘’πολύπλοκη’’ εξίσωση της σωματικής αλλαγής.
Η σωματική αλλαγή για τον διπλανό μας μπορεί να έρθει πιο γρήγορα από την δικιά μας.
Το να κάνεις σύγκριση με παράγοντες που ίσως δεν μπορείς να μεταβάλλεις ή δεν μπορείς να αλλάξεις οριστικά είναι στην τελική λίγο ανούσιο.
Κράτα στο μυαλό σου ότι τα πολλά ‘’γιατί’’, μπορεί να σε κρατάνε δέσμιο στην στασιμότητα.
Αγάπησε το σώμα σου και τον οργανισμό σου με τις ‘’αδυναμίες’’ του και κάνε συστηματικά και με επιμονή τις αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις το σώμα σου.
Παραθέτω μερικές ιδέες για σκέψη:

  • ίσως χρειαστεί να γυμνάζεσαι πιο τακτικά
  • να είσαι περισσότερο προσεκτικός στη Διατροφή σου
  • να αποβάλλεις το άγχος
  • ίσως να αποκτήσεις πιο ποιοτικό ύπνο

 
 
Πάντα κάποιος θα είναι καλύτερος και πιο διαφορετικός από εσένα, το οποίο δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, αλλά μια θετική ‘’πίεση’’ για να προσπαθείς παραπάνω για τον στόχο σου.

Σκοπός μας στη Nutripass είναι το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μέσω της Διατροφής, της Άσκησης και του Coaching μέσω εξατομικευμένων προσεγγίσεων και με βάση τις προσωπικές σου ανάγκες.
Αν θέλεις μια μόνιμη και μακροπρόθεσμη αλλαγή αλλά και να εκπαιδευτείς στο πως να διατηρείς το αποτέλεσμα θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σου για να σε καθοδηγήσουμε βήμα βήμα προς τους στόχους σου.
Κλείσε ένα Δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού μαζί μας για να σου λυθούν όλες οι απορίες.
 

 
Γράφει ο Αντωνίου Γιάννης
Επ. Διευθυντής Nutripass
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, Pn1, P.T.

Call Now
Book Now